Hagyó állítja, nem fogadott el bűnös pénzt

2010.03.19. 15:07 Módosítva: 2010.03.19. 15:09
A volt főpolgármester-helyettes levélben válaszolta meg a BKV-ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság kérdéseit. Az Indexhez eljuttatott levélben azt állítja, a közlekedési céget illetően „mindenben törvényesen, jogszerűen járt el”, csak politikusként van felelőssége az ügyekben, de politikusként mások is tudtak az ott zajló ügyekről. Hagyó állítja, sem Balogh Zsolttól, sem mástól soha, semmilyen formában, sem a hivatalban sem máshol, sem dobozban, sem táskában nem vette át és nem fogadott el „bűnös” pénzt.

„Politikusként természetesen van felelősségem. Mindenben törvényesen, jogszerűen jártam el, éppen ezért nem is lehet jogi felelősségem. Mindig a képviselői eskümhöz híven végeztem a munkámat” – írta Hagyó Miklós a fővárosi önkormányzat BKV-bizottságának. Az MSZP-s politikus a közlekedési vállalat ügyet vizsgáló testületnek pénteken postázta el az írott válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket a hét elején akartak neki feltenni, de akkor a volt főpolgármester-helyettes nem ment el a meghallgatásra.

Sem Balogh Zsolttól, sem mástól soha, semmilyen formában, sem a hivatalban sem máshol, sem dobozban, sem táskában nem vettem át és nem fogadtam el „bűnös” pénzt – szögezte le Hagyó arra a kérdésre, hogy érez-e politikai vagy más jogi felelősséget a BKV botrányos ügyei kapcsán? Mint emlékezetes, Balogh egy interjúban azt állította 15 millió forintot adott át a szocialisták volt városvezetőének a cégektől összeszedett pénzekből. Hagyó azt is állítja, hogy hivatali ideje alatt egyik BKV-vezér felé sem fogalmazott meg olyan kérést, amely külső cégek, vagy személyek preferálásra szólította volna fel az cég döntéshozóit.

Hagyó az Indexnek is megküldött válaszlevélben azt írta, hogy valamennyi BKV-s témát megtárgyalta a Főpolgármesteri Kabinet, amelynek hétfőnkénti ülésein részt vett Demszky Gábor főpolgármester, dr. Tiba Zsolt főjegyző, Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető, John Emese SZDSZ-es frakcióvezető, Horváth Csaba és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek, Gyekiczky András irodavezető, Nyári Krisztián kommunikációs igazgató. A főpolgármester-helyettes szerint egyedi ügyekben azonban nem kapott instrukciókat, utasításokat felettesétől.

A botrány miatt pártjában is margóra került politikus szerint korábban nem volt probléma munkájával, jóllehet Demszky Gábor azt nyilatkozta, hogy írásban több ízben is kifogásolta Hagyó szakmai működését. „Való igaz, hogy több szakmai kérdésben ütköztettük a véleményünket, mind a kettőnknek meg van a maga stílusa, de ne várják tőlem, hogy ezt minősítsem. Mint politikus megértem az elmúlt hetekben tett politikai kijelentéseit, de személyemet érintő minősítéseit nem kívánom kommentálni és nem értem.” – értetlenkedett a levélben Hagyó hozzátéve, hogy Demszky több ízben is dicsérte, eredményesnek nevezte munkáját.

A volt főpolgármester-helyettes szerint racionalizáló munkájának köszönhető többek között, hogy a 2008-as évben a BKV 8-9 milliárd forint megtakarítást tudott realizálni.

Hagyó szerint posztjából következően ő kezdeményezett vizsgálatot több BKV-s ügyben. Az óriási összegű végkielégítésekről erdélyi túráján kapott hírt a sajtóból, amikor rögtön vizsgálatot is kezdeményezett. „emlékeim szerint 2008. januárban több cégvezető mellett Tóthfalusi György elnök úr részére is írtam levelet, amelyben a „tiszta és átlátható működés részeként a vezetők felelősségi körének meghatározásán túl a menedzsment javadalmazásában is rendet kíván tenni a főváros” – írta Hagyó.

Hagyó szerint a tanácsadói szerződések ügyét a BKV Zrt. Felügyelő Bizottsága 2008-ban megvizsgálta, és Demszky Gábor főpolgármestert, Tiba Zsolt főjegyzőt valamint őt informálta is arról, hogy mindent rendben talált.

Az MSZP-s szerint egyébként a vállalat helyzetével a kormánynak is tisztában kellett lennie, hiszen a Pénzügyminisztérium és a Közlekedési Minisztérium delegáltjainak is szavazati jogúk volt a cégben.

Hagyó arra a kérdésre, hogy a Mesterházy Ernőval, Demszky tanácsadójával állapodott-e meg a fővárosi tulajdonú cégek igazgatóságokba és felügyelőbizottságokba delegálható személyek számáról, személyéről, azt válaszolta, hogy „számos egyeztetés volt a koalíciós partnerek között. Az egyeztetések döntő többsége az MSZP frakcióvezetőjének irodájában volt, melyen Steiner Pál frakcióvezető úr, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes úr és Demszky Gábor főpolgármester úr megbízásából Mesterházy Ernő főtanácsadó úr is részt vett.” Az egyeztetett személyi döntéseket végeleges formában a kialakult szokás szerint ő és Ikvay-Szabó közös javaslatként vitték a gazdasági bizottság elé.

A levélben Hagyó elismeri, hogy munkakapcsolatban állt az időközben előzetesbe került Mesterházyval, de ezt Demszky Gábor kérte tőle, aki arra szólította fel, hgoy szakmai ügyekben vele egyeztessen.