Hagyó reklámjára már nem költenek

2010.01.28. 10:55 Módosítva: 2010.01.28. 10:55
A reménytelen kategóriás választókerületek kampányára kevesebbet áldoz az MSZP, Hagyó Miklós budai kerületében viszont már a plakátragasztást is hanyagolják. A volt főpolgármester-helyettes Pokorni Zoltánnal vívott meccsét eleve lefutottnak könyvelte el a szocialista párt, a BKV-botránnyal terhelt Hagyó azonban listán így is befutó helyen van.

Párttársai megrökönyödve tapasztalták a fővárosi frakció kedd esti ülésén, hogy Hagyó Miklós jókedvű telefonálgatással tölti az időt. Az MSZP-sek körében a BKV-nál aznap tartott házkutatás és a volt vezérigazgató Antal Attila váratlan őrizetbe vétele volt a téma, de a közlekedésügy egykori felelőse, a korábbi főpolgármester-helyettes nem vett tudomást az ő esetleges letartóztatása miatti általános aggodalomról.

Hagyó a BKV-botrány első fellobbanása, és az ezt követő fővárosi koalíciós csőd után hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. Hetekig a sajtónak sem nyilatkozott, és a párteseményeket sem látogatta. Először múlt csütörtökön, az MSZP budapesti egyéni jelöltjeinek bemutatóján tűnt fel újra, ahol a 32 jelölt közül rögtön ő került a sajtó érdeklődésének középpontjába.

Nincs ellenkampány a XII. kerületben (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Hagyó értetlenül fogadta a média kérdéseit, azt állítva, hogy a BKV-s ügyek szerinte nem rontják választási esélyeit, és hogy neki, korábbi szóvivője őrizetbe vétele után sincs takargatnivalója.

A szocialisták fővárosi kampánya a Bourbon Házban tartott ünnepély után a legtöbb kerületben el is rajtolt.

A XIII. kerületben Tóth József és Szanyi Tibor például 150-200 aktivista segítségével igyekeznek megfordítani az országos népszerűtlenségi trendet. Hagyó kerületében azonban csak a Fidesz plakátjai mutatják, hogy beindult a választási szezon. A XII. kerület nemhogy a kiemelt körzetek között nincs bent, hanem a látványkampányolás kategóriából is kiesett.

Az Index megpróbált felkutatni Hagyó-s óriásplakátot, vagy hirdetőoszlopot, de egyet sem talált a Hegyvidék közterületein. A pártban először azt mondták, hogy a XII. kerületben amúgy sincs sok plakáthely, de információink szerint valójában nem akarják az eleve bukottnak tartott kerületre költeni a pénzeket.

Hagyónak 2006-ban, az MSZP országos győzelme idején sem sikerült a XII. kerületben megverni Pokorni Zoltánt. Hagyó az első fordulóban 31-48-ra maradt alul a Fidesz alelnökével szemben. Fél év múlva az önkormányzati választáson általa vezetett kerületi MSZP még súlyosabb vereséget szenvedett: a jelöltjei egyetlen önkormányzati képviselői helyet sem tudtak megszerezni a 16-ból.

Hagyó a sorozatos választási vereségek, a fővárosi politikai kudarcok és az országos botránnyá dagadt BKV-s ügyek ellenére a harmadik helyen van az MSZP fővárosi listáján. A pártban közismert, hogy a tagság és a szimpatizánsok jelentős része nagy szerepet tulajdonít az MSZP drámai népszerűségvesztésében a közlekedési vállalat körüli káosznak. Szinte minden nyilvános vitán hagyózással töltik ki mérgüket a törzsszavazók. A budapesti vezetés „bűnei” már a párt fórumokon is többször előkerültek, de mivel a fontosabb posztokon a Hagyó-csapat tagjai ülnek, a kritikák rendszeresen lepattantak.

Legutóbb két hete egy Népszabadság-cikk nyomán vetődött fel újra, hogy Hagyó hátrébbsorolásával változtatni kellene a listán, de a pártvezetés attól tart, hogy a budapesti névsor átírás precedenst teremtene, és a többi területi lista ügyében is viták indulnának.