Hagyót leszednék a tábláról

2010.02.01. 07:16
Rendkívüli ülést tart az MSZP fővárosi elnöksége hétfő reggel, ahol várhatóan felkérik Hagyó Miklóst, mondjon le egyéni képviselő-jelöltségéről és a fővárosi listás helyéről.

Burány Sándor budapesti szocialista elnök azután döntött a testület összehívásáról, hogy vasárnap egyeztetett Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettessel.

Az MTI úgy tudja, Hagyó Miklóst nem hívták meg a testület ülésére, amelynek egyébként nem is tagja.

Az ügy előzménye, hogy az atv.hu szombaton - rendőrségi forrásokra hivatkozva - azt írta: Antal Attila korábbi BKV vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra. Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja.

Az atv.hu úgy tudja, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek politikai szála van.

Nem lenne biztos befutó

A sajtóban vasárnap több, Hagyó Miklós sorsára vonatkozó lehetséges forgatókönyv is megjelent. Az országos televíziók szerint hétfőn visszaléptetik a politikust, a Népszabadság internetes oldala pedig azt írta "hátrébb húzzák" a fővárosi listáról.

Hagyó Miklós jelenleg az MSZP képviselőjelöltje a XII. kerületben (Budapest 18. választókörzetében) és harmadik helyen van a párt fővárosi listáján, ami biztos befutó hely.

Ha a főváros elnökség megkéri erre, és a politikus mégsem lép vissza, akkor a párt országos választási bizottsága visszahívhatja az egyéni képviselőjelöltségből, a fővárosi listás helyéről pedig várhatóan a budapesti küldöttértekezletnek kell dönteni.

A fővárosi MSZP a megyei pártszervezetek közül az elsők közt ért tavaly a jelöltállítási folyamat és a lista elfogadásának a végére. A fővárosi koalíció felbomlása, a BKV körüli botrányok és Hagyó Miklós miatt voltak próbálkozások arra, hogy ezek változzanak, de a kezdeményezések mögött végül nem volt számottevő erő.

Mesterházy csak általánosságban beszélt

Akit igaztalanul vádolnak, megvédjük, akiről pedig kiderül, hogy hibát vétett, nem védjük meg, és ez általánosságban igaz - mondta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a párt Nyugdíjas szolidaritás című rendezvénye előtt.

Hagyó Miklós több hete kerüli a nyilvánosságot. Legutóbb az MSZP budapesti képviselőit bemutató rendezvényen vett részt. Ott azt mondta, a BKV-s ügyek nem rontanak a választási esélyein és nincs takargatnivalója.