A 89-es Orbán kikergetné a mait a parlamentből

2010.04.08. 00:57 Módosítva: 2010.04.08. 00:57
Bár Pál Tibort eddig kétszer is az első fordulóban választották képviselővé, a szocialisták nehéz helyzetére tekintettel egy igazi nagyágyút bevetve zárta választási kampányát. Kovács László vendégeskedett nála, hozva a kötelezőket a tekintélyuralommal rémisztgetéstől kezdve a fideszes program hiányáig. Aztán jobbikosokkal keveredett vitába, végül az európai adóügyekhez hasonlóan nehéz feladatnak nevezte azt, hogy hozzásegítse a szocialistákat a legjobb eredményhez.

"Ma esti vendégünk Kovács László, volt pártelnökünk, EU-biztosunk, miniszterelnökünk" - konferálja fel lelkesen a József Attila lakótelep közösségi házában Pál Tibor szocialista képviselőjelölt és Kovács László fórumát a helyi szervező. Pál Tibor aztán kijavítja, hogy Kovács nem volt miniszterelnök, "bár nem rossz ötlet", Kovács neve fel is merült miniszterelnök-jelöltként, ő pedig jelezte, hogy el is fogadná. De eddigre már túl vagyunk pár finomságon.

Kovács és Pál hallgatják, ahogy Kovácsot miniszterelnökként konferálják fel.
Fotók: Huszti István

A külső szemlélő nehezen fedez fel logikát az MSZP kampányában. A lakossági fórum előtt filmecskék vetítésével melegítik be a közönséget, úgy 120 embert, akik közt elvétve látni 65 éven aluliakat. Amikor belépünk, mintha egy Gyurcsány-imázsfilm menne. Emlékképek a 2006-os kampányból, amikor még a felvételek alapján legalább húsz évvel alacsonyabb volt egy szocialista nagygyűlés résztvevőinek az átlagéletkora. A zenei aláfestés is fiatalos, a U2 "It's a beautiful day" című száma, és hát olyan szép napjuk jó sokáig nem is lesz már a szocialistáknak. Talán még a József Attila lakótelepen sem, ahol pedig Pál Tibor az előző két választást már az első fordulóban megnyerte.

A szebb múlt felidézését egy ferencvárosi montázs követte. Richard Strauss "Also sprach Zarathustra" című művének taktusaira random képek váltogatják egymást "Otthonunk, a lakótelep" címszóval. Aztán Komár László jön, ő a "Ferencvárosi tinik és srácok" szekciót színezi, majd a "közélet" című blokkban diszkóritmusú klasszikusok ütemeire Fásy Ádám is felvillan. Idén Fásy Ádám is miniszterelnök-jelölt akart lenni, de egy darab kopogtatócédulát sem sikerült összegyűjtenie.

Korosztályos párt

Maga a fórum egy újabb film levetítésével kezdődik, Pál Tibor kampányfilmjét láthatjuk, amelyből kiderül, hogy a képviselőjelölt, egyben ferencvárosi alpolgármester az elmúlt években átadott ezt-azt. Például a Dési művelődési ház új feljáróját, a Babák rózsaparkját, és komposztáló edényeket is. A film végén Mesterházy Attila beszél. "Hál' isten azt gondolom, hogy nagyon sokan ismerjük a képviselőjelölt urat".

Például Kovács László, aki azért szavazna Pálra, mert kerületi politikusként "közelről ismeri az embereket". Aztán elmondja, hogy miért nem lehet itt a másik kerületi jelölt, Budai Bernadett. "Egészen új fejlemény történt, nyilvánosságra került egy felvétel, amin Kubatov Gábor beszél egy adatbázisról, amiben név szerint szerepel minden választó, így név szerint tudják, hogy kik komcsik" - foglalja össze a nagy horderejű eseményt, amire Budai Bernadettnek a párt szóvivőjeként a fórum idején reagálnia kell.

Kovács szerint az adatbázis meg is magyarázza, hogy miért állnak olyan borzalmasan a szocialisták a közvélemény-kutatásokban. "Félnek, hogy nyilvántartásba veszik őket". De ahelyett, hogy ezen búsongana, inkább megpróbál lelket önteni a szocialista hívekbe. "Van csodafegyver. A választó józan esze" - mondja.

A Fidesznek nincs programja
A Fidesznek nincs programja

Kovács ezután a politikai helyzetet vázolja. Szerinte tulajdonképpen csak két program versenyez. Az MSZP-é és a jobboldalé, hiszen a Fidesz és a Jobbik szerinte ugyanazt képviseli. Ez utóbbi tételét azzal az érdekes módszerrel próbálja szemléltetni, hogy részletesen kifejti, mit gondol egy adott témáról a Fidesz (x-et), és mit a Jobbik (y-t), majd közli, hogy "ez nagyjából ugyanaz" (x=y).

Tulajdonképpen csak két nagy különbséget lát a Fidesz (és a Jobbik), illetve az MSZP jövőképe között. A szocialisták demokraták, a jobbosok nem. "A demokrácia veszélyben van", mert "jönnek a feketeruhások" és elviszik Kovács Lászlót, aki itt beszélni szeretne, bontakozik ki a rémes jövő. Előkerül Orbán kötcsei beszéde is, kiderül, hogy Kovács még sosem hallott olyat, hogy egy párt hosszú távon szeretne berendezkedni. A duális pártrendszer példájaként kétszer is Japánt említi. Ott amúgy a második világháború óta eltelt 65 évből hatvanban a Liberális Demokrata Párt volt hatalmon. A demokráciáról szóló fejezetben szót ejt arról is, hogy amikor a Fidesz volt hatalmon, akkor két évre fogadtak el költségvetést, és három hetente ülésezett csak a parlament.

A másik nagy eltérés a szolidaritás és igazságosság kérdése. Szerinte az MSZP csak azoknak akar támogatást adni, aki rászorul, de a népszerűtlen neoliberális gondolatról gyorsan a nyugdíjakra tereli a szót, amit a szocialisták megemeltek. Szerinte a két párt felfogását az jellemzi, hogy míg a Fidesz a támogatott lakáshitelekkel a középosztálynak kedvezve ütött lyukat a költségvetésen, a szocialisták hatalomra kerülésük után a 13. havi nyugdíj és a közalkalmazotti béremelés révén csákánnyal estek ennek a lyuknak. "A közgazdászok joggal bírálják [a két száznapos] programot", de ezekkel legalább szolidáris alapon tették tönkre a költségvetést, szemben a Fidesszel, amelyik a jómódúak érdekében. Később hallgatói kérdésre azt is elmagyarázza, hogy miért is nagy az államadósság. Egyrészt nem is nagy ("Görögországban nagyobb), amúgy pedig "azért nőtt az adósság, mert nagy volt a költségvetési hiány". És hogy miért volt nagy a költségvetési hiány? "Többet költöttünk, mint amennyi bevételünk volt."

Kovács szerint hazugság, hogy az ország romokban hever. "Ha megnézzük a statisztikákat, a munkanélküliséget leszámítva minden jobb" - mondja, majd az autópályákról beszél, meg arról hogy a Fidesz "dugdossa a programot". "Hivatalos kijelentéseik teljes időzavart tükröznek" - állítja. Szerinte a Fidesz egy olyan repülő, aminek a kapitányát ismerjük, de azt nem tudjuk, hogy hová repül. "Mit csinálna az 1989-es Orbán Viktor a mai Orbán Viktorral? Valószínűleg kikergetné a parlamentből" - mondja.

Végül elmeséli, hogy a rémálma a Fidesz-Jobbik koalíció, ahol a szövegkönyvet a Fidesz írná, a zenét pedig a Jobbik szolgáltatná a gárdista bakancsok csattogtatásával.

Győri Sarolta, a Jobbik jelöltje
Győri Sarolta, a Jobbik jelöltje

A hallgatói kérdések előtt Pál Tibor kér újra szót, remek húzással üdvözli a fórumon megjelent egyik riválisát, Győri Saroltát, akit a jelenlevők egészen addig tapsoltak, amíg Pál hozzá nem teszi, hogy ő a Jobbik jelöltje. Győri két kérdést is feltett írásban - a már idézettet az államadósságról, illetve arról, hogy miért írta alá a kormány "az országot gyarmati sorba döntő lisszaboni szerződést". Kovács udvarias vendéglátóként elsőként Győri kérdéseire válaszolna. Kisebb vita alakul ki kettejük között, amit a közönség pfujjolással szakít félbe. Kovács leinti őket, vitázni próbál, de végül azzal zárja, hogy "az egy nagy szamárság, amit mond".

De ha már adódott az apropó közli, hogy Morvai lejáratja Magyarországot az Európai Parlamentben. "Balczó Zoltánnal semmi probléma, ő tud viselkedni" - teszi hozzá békítőleg, mert Győri egyik kísérője hevesen tiltakozik. A következő kérdés a Jobbik előretörésének okát firtatja, Kovács valami olyat mond, hogy az ország 6,5 évig lendületesen fejlődött, csak jött a világgazdasági válság, amikor megint felugrik az egyik jobbikos és megint pfujjolásba torkolik a fórum. "Azon gondolkodom, hogy egy szocialistát már agyonvertek volna a Jobbik rendezvényén" - mondja Kovács. A jobbikosok megszeppennek, a szocik pedig nem verik őket agyon.

A kedélyek csillapultával Kovács még egy hallgatói kérdésre válaszolva kijelenti, hogy nincs az MSZP-hez közel álló tévé vagy rádió, bár "az ATV-n és a Klubrádióban azért el tudjuk mondani a véleményünket". Végül elmeséli, hogy amikor adóügyi biztos lett, elsőre csalódásnak élte meg, de aztán megszerette ezt a bonyolult, de fontos feladatot. "Az MSZP hozzásegítése a legjobb eredményhez van olyan nehéz, mint az európai adópolitika" - búcsúzik.

Pál Tibor zárásként még egy kérdést felolvas. Hogy van Horn Gyula? "Sok erőre van szüksége. Aki erőt akar adni neki, az tapsoljon." Tapsolnak.