Hétfőtől kézbesítik a kopogtatócédulákat

2010.02.03. 06:21
Február 8-tüól március 19-ig gyűjthetik a pártok a kopogtatócédulákat, személyes adatainkat március 22-ig meg kell semmisíteniük. A választói névjegyzéket február 10-17 között lehet ellenőrizni.

Február 8-án kezdik kézbesíteni a több mint nyolcmillió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőket és ajánlószelvényeket. A kopogtatócéduláknak február 8-12 között kell megérkezniük. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

A névjegyzéket február 10. és 17. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás vagy a névjegyzékbe való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehet benyújtani.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és szintén eddig az időpontig kell bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson. Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket március 22-éig meg kell semmisíteni.