Horváth Csaba kölcsönt adna a devizásoknak

2010.09.18. 10:30
Önkormányzati segítséget nyújtana a bajba jutott, devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek kilakoltatásának elkerüléséért a fővárosban Horváth Csaba. Az MSZP főpolgármester-jelöltje elmondta: rendkívüli megoldást dolgoztak ki a rendkívüli helyzetre, és javaslatukat az önkormányzati választások után haladéktalanul a Fővárosi Közgyűlés elé viszik.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az "Átmeneti Segítség Programmal" az a célja, hogy megakadályozza budapesti családok utcára kerülését és krízishelyzetek tömeges kialakulását.

Emlékeztetett arra: jelenleg Budapesten csaknem 400 ezer családot érint lakása devizaalapú hitelezése, sajnálatos módon 59 ezer hitelt kilencven napnál hosszabb ideje nem tudnak fizetni. Utóbbiak vészesen közel állnak hozzá, hogy a bank elvegye az otthonukat - tette hozzá.

A kilakoltatási morítórium nem tart örökké

A politikus úgy látja, a kormány által elrendelt kilakoltatási moratóriumot sajnálatosan nem lehet örökké fenntartani, és nehezíti a családok helyzetét, hogy jelentős gáz-, áram-, illetve távhőáremelés is várható. "A gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős minisztérium hallgat a költségvetésről. A fejlesztési minisztérium távhőáremelésről tárgyal, de csak titokban, nem tudunk róla semmit. A miniszterelnök pedig hangzatos bejelentésekkel és kioktatásokkal operál, miközben nincsenek döntések" - mondta.

Tájékoztatása szerint az általa kidolgozott program egyik legfontosabb alapelve, hogy a lakások tulajdonjogát a családok megtarthassák, az ügyfél kérésére az önkormányzat csak a szükséges mértékben avatkozzon be.

Kölcsönt adnának a bajba jutottaknak

Az elképzelés szerint a Fővárosi Önkormányzat költségvetési forrásaiból egy pénzügyi alapot hoznának létre, amelyből néhány hónapos elmaradt törlesztőrészletek kifizetésére lehetne támogatást igényelni a kilakoltatás elkerüléséért. A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta: a támogatás összegét a pénzügyi alapba később vissza kellene fizetni.

Az áthidaló támogatást csak lakáscélú hitel esetén lehetne igénybe venni, kizárólag saját lakhatást biztosító otthonra, egy meghatározott lakásérték alatt. Az átmeneti segítségnyújtás az ügyfél kérésére indulna és önkormányzati közvetítőcsoport segítene az ügyfél és a bank közötti tárgyalásban.

Ahhoz, hogy valaki pénzügyi segítséget kapjon, együtt kell működnie a szakemberekkel és várhatóan a kapható összegnek is lesz felső határa. Így azoknak tudnának segítséget nyújtani, akiket ténylegesen a lakásuk elvesztése fenyeget - fűzte hozzá.

A beruházásoktól vennék el a pénzt

Horváth Csaba tájékoztatása szerint az induló 10 milliárd forintos pénzügyi alap a főváros rendelkezésre álló forrásaiból, valamint a nem szoros határidőhöz kötött beruházások, felújítások és karbantartások átütemezéséből teremthető elő. Az elképzelés szerint nullaszázalékos kamat mellett, a mindenkori infláció mértékét kellene visszafizetnie a támogatottnak.

A szocialista politikus jelezte: a konstrukció részleteit a Bankszövetséggel és más szakmai szervezetekkel is egyeztetni kívánja a következő napokban.