Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Hullámzó bevételeket könyvel a Jobbik

2010.01.20. 21:27
A Jobbik honlapján megjelentek a párt 2004 és 2008 közti gazdálkodásáról szóló beszámolók, miután a HVG megírta, hogy Legfőbb Ügyészség vizsgálja pénzügyeiket. A lap értesülése szerint 2003 óta nem adtak le mérleget. A párt bevételeinek 90 százaléka magánszemélyek adományaiból származik.

Közzétette éves beszámolóját honlapján a Jobbik, amely szerint a párt 2004 és 2008 között évente 655 ezer és 3,2 millió forint közötti összegből gazdálkodott.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom beszámolója szerint 2004-ben 2 millió 636 ezer forint, 2005-ben ezer forint híján 2 millió forint, 2006-ban 3 millió 217 ezer forint, 2007-ben mindössze 655 ezer forint, egy évvel később pedig 2 millió 94 ezer forint bevételt könyvelhettek el.

A párt bevétele 90 százalékát, csaknem 9 millió forintot magánszemélyek adományából kapta, költségvetése nagy részét működési kiadásokra fordította, politikai tevékenységére pedig egymillió forintot fordított az említett öt évben.

A HVG a napokban közölte, hogy információik szerint a Legfőbb Ügyészség vizsgálatot indított, amiért a Jobbik 2003 óta nem készítette el kötelező pénzügyi beszámolóit. A cikk szerint az ügyészség figyelmét egy Pest megyei magánszemély hívta fel a törvénysértésre. A HVG birtokában lévő ügyészségi beadvány az Állami Számvevőszék tavaly őszi jelentésén alapul, amely arra szólította fel Vona Gábor elnököt, hogy intézkedjen a könyvvezetési hibák kijavítására a teljesség és a valódiság elvének érvényesülése érdekében, illetve készíttesse el és tegye közzé a beszámolókat a párttörvény előírásának megfelelően.

Meg nem nevezett reklámpiaci szakértőkre hivatkozva a HVG százmilliós nagyságrendűre taksálta a párt 2009-es EP-választási kampányát. A cikkben megjegyezték továbbá, hogy korábban több politikai megfigyelő is párhuzamot vont a párt külföldi kapcsolatrendszere - orosz és muszlim, egyebek mellett iráni szimpátiája - és a finanszírozási lehetőségek között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!