Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Komló polgármestere ellen

2010.03.12. 18:27 Módosítva: 2010.03.13. 13:58
Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja állapítható meg a rendőrség szerint Páva Zoltánnal, Komló szocialista polgármesterével szemben egy városi ingatlan értékesítése kapcsán. Az MSZP egyelőre nem foglalkozik a baranyai listán befutó helyen álló Páva ügyével. Páva szerint nincs ellene eljárás.
Páva Zoltán
Páva Zoltán

A Fidesz komlói szervezete által pénteken az MTI-hez eljuttatott rendőrségi dokumentum szerint a gyanút a kaposvári rendőrkapitányság állapította meg "az eddig beszerzett bizonyítékok alapján". Mivel Páva Zoltán országgyűlési képviselő, a nyomozás lefolytatása a Központi Nyomozó Ügyészség hatásköre, így a rendőrség az ügy áttételéről határozott.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen, Kispál László és Polics József helyi fideszes képviselők feljelentése alapján indult, miután a komlói és a Baranya Megyei Önkormányzat tagságával működő Komlói Szociális Kht. 2008 végén adásvételi szerződést kötött egy komlói ingatlan tulajdonrészének értékesítésére. A vételár 45 millió forint plusz áfa volt.

Bár a később elkészült szakértői vélemény szerint a szerződés a törvények szerint megtámadható, Páva Zoltán a társaság taggyűlésén a bírósági megtámadás elutasítása mellett szavazott. A komlói rendőrkapitányság elfogultságot jelentett az ügyben, így az a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra, illetve a kaposvári rendőrkapitányságra került.

"Tisztának érzem magam. Meglepett a gyanúsítás híre és meg vagyok döbbenve, mert engem az ügyészség még meg sem hallgatott" - nyilatkozta Páva Zoltán pénteken. Mint hozzátette, bármikor hajlandó lemondani mentelmi jogáról.

Páva Zoltán azt mondta: egy független ügyvédi iroda javaslata alapján nem támogatta a szerződés bírósági megtámadását. Ügyvédjeik szerint ugyanis a vevő komoly értéknövekedést jelentő beruházásokat végzett az ingatlanon, így egy eljárás végén az eladó társaság, illetve az önkormányzat többet veszített volna, mint amennyit nyer. Hozzátette, jelenleg tárgyalásokat folytatnak a vevővel annak érdekében, hogy az utólag, a szakértői vélemény tudatában fizessen többet az ingatlanért.

A polgármester megjegyezte: amikor az ingatlaneladásról döntöttek, Polics József a későbbi feljelentő nem emelt kifogást.

Páva Zoltán a második helyen áll az MSZP Baranya megyei listáján. Nyakó István MSZP-szóvivő az Index kérdésére – megfontolják-e a baranyai lista módosítását – kijelentette, hogy mivel Páva Zoltánnal kapcsolatos megkeresés az Országgyűléshez nem érkezett, nincs mit megfontolni. "Nem hivatalos forrásból származó, kilopott, adott esetben hamis rendőrségi dokumentumokra való hivatkozásokra nem óhajtok reagálni."

Páva: Nincs ellenem eljárás

Páva Zoltán közleménye szerint sem a rendőrség, sem az ügyészség nem hallgatta ki, az erre vonatkozó állítások nem felelnek meg a valóságnak, azok helyi politikai ellenfelei megrendelésére készülhettek.

Az ingatlaneladási ügyben az önkormányzat Szociális Kht.-ja volt az eladó. Páva, mint mondja, több független, egymásnak részben ellentmondó  szakértői véleményt terjesztett a képviselő-testület elé, ezért azokat többször is megtárgyalták. Az ingatlan szerződéses értékét az illeték kirovásakor az APEH is elfogadta.

Mégis tárgyalásokat kezdtek a vevővel, hogy az ügyet megnyugtató módon rendezhessék, ám azok nem vezettek eredményre. Végül a Kht. polgári perben támadta meg a szerződést, Páva Zoltán pedig eljárást indított az ügyvezető és az eljáró ügyvéd felelősségének megállapítása érdekében.