Igazolvány nélkül gyűjtöttek ajánlószelvényt

2010.02.23. 19:04 Módosítva: 2010.02.23. 19:07
A Fidesz nevében gyűjtött kopogtatócédulákat Budapesten három nő, akiknél semmiféle megbízólevél, sem a gyűjtéshez szükséges igazolvány nem volt. A három nőről egy IX. kerületi lakó tett bejelentést. Tőle is ajánlószelvényt kértek, de kérésére nem mutattak fel semmilyen igazolványt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kedden kora délután érkezett a bejelentés a gyanús kopogtatócédula-gyűjtőkről. A telefonáló közölte: Mester utcai lakásába nem sokkal azelőtt becsöngetett három nő, akik azt mondták, hogy a Fidesznek gyűjtenek ajánlószelvényeket. A bejelentő megkérte őket, hogy mutassák meg a gyűjtés szabályszerűségéhez szükséges dokumentumokat, azonban ennek nem tudtak eleget tenni.

A ferencvárosi rendőrök felvették a kapcsolatot a bejelentővel és az általa adott személyleírás alapján még a Mester utcában megtalálták a nőket. Sem megbízást, sem fényképes igazolványt nem tudtak mutatni, ezért előállították őket. Gyanúsítottként hallgatták ki őket, választás, népszavazás, népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás ellenük. Szabadlábon védekezhetnek. Azt még vizsgálják, hogy valójában melyik pártnak gyűjtöttek ajánlószelvényeket.

Az elmúlt napokban több hasonló eset történt. Nemrég álfideszes gyűjtők szólították le az embereket a Baross utcában, de az interneten is adják-veszik a cédulákat. A főváros több kerületében postaládák százait törték fel, valószínűleg az ajánlószelvények miatt.