Így szavazzon!

2010.04.11. 06:06
Ha szeretne beleszólni, hogy hogyan alakuljanak a parlamenti erőviszonyok az elkövetkező négy évben, itt olvashatja el a szavazáshoz szükséges tudnivalókat.

A részvételi demokrácia a választók aktivitásán alapul. Minél több választó szavaz, annál pontosabban fejezi ki az eredmény és a következő Országgyűlés összetétele a magyar állampolgárok akaratát.

Így szavazhat

Ahhoz, hogy szavazhasson, érvényes személyi okmányokkal kell megjelennie a szavazás helyén. Ilyen a személyi igazolvány, vagy az útlevél illetve egy kártyaformátumú igazolvány (pl. jogosítvány)  lakcímkártyával.

Időjárás

Az előrejelzések szerint vasárnap hűvös, csapadékos idő várható. A legmagasabb hőmérséklet 8-12 fok lesz. Inkább záporokra, mint esőre kell számítani.

Szavazni a lakóhely szerint kijelölt, a választási értesítőn feltüntetett szavazókörben lehet. Ha nem tudja, hol szavazhat, kikeresheti az Országos Választási Bizottság weboldalán. Ha mozgásában akadályozva van, és nem kért mozgóurnát az illetékes jegyzőtől,  a helyi szavazatszámláló bizottságot kell elérnie.

Ha nem lakóhelyén szavaz, akkor az "Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz" megnevezésű nyomtatvánnyal felszerelkezve menjen szavazni. Ha csak a 2. fordulóban szavazna máshol, a "Szavazásra szolgáló lakcímigazolás a második fordulóban" nevű dokumentumot vigye.

Az igazolásokat a jegyzőtől lehetett beszerezni, ha ezt nem tette meg, csak a lakóhelye szerinti szavazókörben szavazhat. A dokumentumon szerepelni kell az ön nevének, személyi számának, lakcímének, annak a helységnek, ahol szavazni fog, és annak, hogy melyik választási fordulóra szól a papír.

Az adatainak szerepelnie kell a választói névjegyzékben. Ha hosszabb ideje nem változtatott állandó lakcímet, ezzel nem lehet baj. Ha nemrég költözött, a helyi önkormányzatban győződhetett meg róla, hogy regisztrálták-e már az adott település választói között. Ha ez nem történt meg illetve nem intézkedett, a szavazás napján már csak az előző lakóhelye szerinti szavazókörben voksolhat.

Egymást metsző vonalak

Miután aláírta a névjegyzéket, két lepecsételt szavazólapot és egy borítékot kap kézhez. Ezeket vigye az elfüggönyözött fülkék valamelyikéhez.


Választói akaratát két, egymást a karikában metsző vonallal fejezheti ki

Ha érvényes szavazatot akar leadni, a fülkében egy ikszet (x) vagy egy keresztet (+) kell elhelyeznie a szavazólapokon lévő karikák egyikébe. Ha több karikát jelöl meg, a szavazata érvénytelen. A szavazólapokat helyezze a borítékba, a borítékot dobja be az urnába.

Az első fordulóban az egyik lapon a körzetében induló képviselőjelöltek, a másikon a pártok közül kell kiválasztania a legszimpatikusabbat. Két hét múlva, a második fordulóban csak az egyéni képviselőjelöltekre szavaz majd.

Ha elrontja a szavazólap kitöltését, és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli. A szavazólapot nem lehet kivinni a szavazókörből.

Az eredmények közlése

A szavazás este hét óráig tart, ez idő alatt csak részvételi adatokat közölhet a média. Hét óra után nem sokkal a közvélemény-kutatók közlik a választások előtt közvetlenül, illetve közben készített felméréseiket, és befutnak az első részeredmények is. Az első forduló előzetes eredménye este 9 - 11 óra körül várható.

A második fordulót két hét múlva, április 25-én tartják. Hivatalos végeredmény a külföldön leadott szavazatok miatt csak április végén lesz.