Itt az új megfigyelési ügy

2010.03.31. 07:23 Módosítva: 2010.03.31. 14:00
Kósa Lajosra nézve terhelő videóvallomás került fel egy videómegosztóra. A felvétel főszereplője, Rónai Antal állítja, hogy kényszer hatására vallott a debreceni fideszes polgármester állítólagos korrupciós ügyeiről, magukat nemzetbiztonsági ügynöknek kiadó személyek kényszerítették. Állítja, hogy vallomása nem tényeken alapul. Kényszerítés miatt feljelentést kíván tenni. Kósa Lajos pedig rágalmazás miatt készül ugyanerre.

Kósa Lajosra terhelő videóvallomás került fel a napokban a Youtube videómegosztóra. A 4 perc 19 másodperces felvételen Rónai Antal, a DEGA Kft. alkalmazottja beszél kihallgatásszerű körülmények között arról, hogy cége megbízásából több alkalommal 50 és 75 millió forint közötti összegeket vitt Debrecenbe a helyi vagyonkezelő egyik minkatársának és Kósa Lajos polgármesternek azért, hogy milliárdos értékű földterületeket minősítsenek át a cég érdekeinek megfelelően.

Állítása szerint a polgármester kérésére a cég az azóta megszűnt Debreceni Vadkakasok kosárlabdacsapatot is szponzorálta 20-50 millió forint közötti összeggel, és Kósa Lajos hobbiját, a motorozást is támogatták.

A Népszabadság megkeresésére a DEGA Kft. ügyvezetője, V. Nagy László elismerte, hogy Rónai valóban a munkatársuk. A videó nyilvánosságra kerülése után felvetődött, hogy felmondanak neki, de mivel Rónai állítja, hogy kényszer hatására mondta, amit mondott, megadják az esélyt neki, hogy tisztázza magát.

Rónai a Népszabadság kérdésére ugyanis azt állította, kényszerítették arra, hogy azt mondja, amit. Az ügyben feljelentést fog tenni a rendőrségen.

A Magyar Nemzetnek már azt állította, hogy két, a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársaként bemutatkozó férfi kényszerítette a vallomásra. Az állítólagos NBH-sokat az olajügyekből ismert Portik Tamás mutatta be neki. Portikot Rónai húsz éve ismeri.

Az állítólagos ügynökök azt mondták neki, hogy Kósa Lajosról, Debrecen fideszes polgármesteréről gyűjtenek adatokat.

Rónai fenyegetettnek érezte magát, aggódott családjáért, ezért igent mondott a kérésre, állította a Magyar Nemzetnek. A felvétel elkészülte óta nem találkozott többet az állítólagos ügynökökkel.

Rónai a Népszabadságnak és a Magyar Nemzetnek is azt állította, hogy a felvételen elmondottak, "nem tartalmaznak valós tényeket. Amit mondtam, azt kényszer és fenyegetés hatására tettem".

Kósa Lajos a Magyar Nemzetnek és a Népszabadságnak adott nyilatkozatban is tagadta a vádakat. "Az állítólagos pénzösszegekkel kapcsolatos állítások nyilvánvaló hazugságok, hiszen szabályozási tervet, beépítési szabályokat Debrecenben kizárólag a város közgyűlése módosíthat, sem a Vagyonkezelőnek, sem nekem nincs ilyen jogosultságom" - mondta a Népszabadságnak.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a DEGA Kft. valóban ötvenmillió forinttal támogatta a Debreceni Vadkakasok kosárlabdacsapatát. Mint mondta, "a város sportrendezvényei, sportegyesületei ügyében, természetesen írásban, rendszeresen fordulunk potenciális szponzorokhoz".

Az ügyben Kósa büntetőfeljelentést kíván tenni.

A Fidesz a titokminisztertől vár választ

A Fidesz azt követeli a titokminisztertől, hogy azonnal adjon számot arról: valóban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) emberei kényszerítettek-e egy férfit arra, hogy Kósa Lajost lejárató vallomást tegyen. Bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és az ügyészség előtt már gyanúsítottként szereplő Szilvásy György volt titokminiszter a titkosszolgálatokat is fel akarta használni politikai ellenfeleivel szemben - vélekedett Kontrát Károly az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja.

Kontrát Károly pártja nevében követelte, ha valóban az NBH emberei kényszerítették az érintett férfit ennek a vallomásnak a megtételére, akkor a titokminiszter hozza nyilvánosságra, ki adott erre utasítást, és milyen politikai felhatalmazás alapján jártak el.

Ha azt állítják, hogy nem az NBH emberei akarták lejáratni Kósa Lajost, akkor közöljék: milyen lépéseket tettek a felvétel nyilvánosságra kerülése óta - szólított fel a politikus. Adjanak választ arra a kérdésre is - tette hozzá -, hogy "az elmúlt években még mely fideszes országgyűlési képviselők lejáratására használták fel a titkosszolgálatokat".