Jelentősen csökkent a Fidesz tábora

2010.02.17. 12:53
Nyolc pontot zuhant, de még mindig 40 százalék fölötti a Fidesz támogatottsága az aktív szavazók táborában. Az ellenzéki szavazók egyelőre csak elbizonytalanodtak, még nem választottak maguknak új pártot.

Szignifikáns mértékben, 8 ponttal esett a Fidesz népszerűsége a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint. A aktív szavazók körében még így is 43 százalékon áll a párt, 31 ponttal előzve a második helyezett, pillanatnyilag 12 százalékos támogatottságú MSZP-t.

A Nézőpont felmérése szerint még a Jobbik kerülne be a parlamentbe, támogatottsága jelenleg 9 százalék.

Az MDF-nek vannak tartalékai

Az MSZP és a Jobbik támogatottsága statisztikai értelemben nem változott, azaz a Fidesztől elvándorolt szavazók elbizonytalanodtak, nem álltak át más párthoz.

A felmérés szerint az MDF 2, az LMP 1 százalékon áll.

A Nézőpont felmérésében kísérletet tesz az aktív, de rejtőzködő szavazók pártpreferenciájának felmérésére, azaz a pártok maximális táborának feltérképezésére is. A kutatás szerint a Fidesz maximálisan 51, az MSZP 21, a Jobbik 20 százaléknyi szavazatra számíthat, és ha az MDF is mozgósítani tudja összes tartalékát, 6 százalékos eredménnyel bejuthat a parlamentbe.

Átjárás a jobboldalon

A Jobbiknak nagy tartalékai vannak a Fidesz szavazótáborában. A Fidesz szimpatizánsainak 15 százaléka, négyszázezer szavazó nyilatkozta, hogy második szavazatával kész a Jobbikot támogatni. A Jobbik szavazóinak viszont 43 százaléka adná második szavazatát más pártra, nagyobb részt a Fideszre.

A felmérésben vizsgálják a pártok keménymagját, azaz a legaktívabb törzsszavazói bázis méretét is. Ebben a körben a Fidesz 34, az MSZP 10, a Jobbik 7 százalékon áll.

A felmérés 2010. február 12-15-én készült 1000 fős, országos reprezentatív mintán, telefonos lekérdezéssel. A Nézőpont Intézet nemcsak vezetékes, hanem mobiltelefonos adatbázissal is dolgozik. A felmérés részleteit elérheti a Nézőpont Intézet honlapján.