Jobbik 73, MSZP 2, Fidesz 1

2010.02.12. 12:45 Módosítva: 2010.02.12. 13:18
Miközben a Jobbik vezetői és jelöltjei országszerte aktívak, a Fidesz és az MSZP, más-más okokból, de ellazsálja a kampányt. A nagy pártok passzivitása is a Jobbiknak kedvez.

Hiába tart már január közepe óta a kampány, továbbra is csak egy párt veszi igazán komolyan. Míg a Fidesz szándékosan, a szocialisták inkább kényszerből hallgatnak, a Jobbik klasszikus grassroots, azaz a bázist mozgósító, vidékjáró kampányt folytat. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a párt a hétvégén összesen 73 fórumot, gyűlést tart - szombaton 41-t, vasárnap 32-t.

Csak Vona Gábor hat kampányeseményen vesz részt a hétvégén, a Jobbik köztársaságielnök-jelöltje, Morvai Krisztina pedig vasárnap tart két fórumot is.

A Jobbik dömpingjével a Fidesz másodvonalbeli politikusait küldi harcba. A párt egyetlen hétvégi eseménye a Gyulai Polgári Bál, amin a legnagyobb név az Európai Parlamentbe visszavont Deutsch Tamás, illetve két kereszténydemokrata, Harrach Péter és Hoffman Rózsa.

A szocialisták még ennél is laposabbak, a kampányt a hétvégén olyan húzónevekre bízzák, mint Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és Gőgös Zoltán agrárállamtitkár, akik a III. lápi disznótoros megnyitóján vesznek részt szombaton. A párt miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila pedig a Hollán Ernő utcában tüntet majd a fasizmus ellen.

A Fidesz részéről vállalt stratégia az altatás. A közvélemény-kutatásokban hatalmas fölénnyel vezetnek, választóik viszonylag aktívak, a jelen állás szerint biztos a kétharmad. Kampányuk lényege a hibák elkerülése.

A szocialisták kampánya inkább kényszerből csendes. Az első héten még belementek az ütésváltásba a Fidesszel nyugdíj-ügyben, és bár a Szonda-Ipsos legutóbbi felmérése szerint ebből ők jöttek ki jobban, más kutatások szerint nem. Mindegy is, a nyugdíjtémát elsöpörték a börtönhírek - Hagyó Miklós visszaléptetése óta az MSZP defenzívába szorult, a Fidesz pedig pénteken újabb támadást indított egy kétszeresen meggyanúsított szocialista képviselőjelölt, Hatvani Csaba terézvárosi alpolgármester ellen.

A - ha az MSZP-t még ide vesszük - nagy pártok passzivitása a Jobbiknak kedvez. A szélsőségesek folyamatos jelenléttel tartják ébren választóikat, akik amúgy is a legaktívabbak. Így alacsony részvétel esetén a párt kimagasló eredményt érhet el - a legutóbbi felmérés szerint akár 14 százalékot is.