Jobbik: "A maffiózókkal is jóban kell lenni"

2010.03.05. 18:40 Módosítva: 2010.03.05. 21:24
Vona Gábor egyéni választókerületében, Gyöngyösön hónapok óta dúl a belviszály. A helyi vezetők hónapok óta lázadoznak a pártelnök stábja ellen, sikertelenül. A Demokrata honlapján egy titokban készült hangfelvételt tett közzé, amelyen a Jobbik országos alelnöke győzködi a városi szervezet egyik vezetőjét, hogy béküljön meg Vona kampányfőnökével, aki játékgépeket üzemeltet. A beszélgetés közben elhangzik, hogy a játékgépeseknek a maffiózókkal is jóban kell lenniük. A Jobbik közölte: nem a szóban forgó vállalkozó a kampányfőnök.

Kizárások, veszekedések, feljelentések kísérik hónapok óta a Heves megyei Jobbik belső  harcait. A helyiek nemrég bepanaszolták a belső helyezkedésekkel kapcsolatos furcsa tanácsaiért a párt etikai és fegyelmi bizottságánál a párt egyik országos alelnökét, Sneider Tamást, de a bizottság nem rajta, hanem az egyik feljelentőn, Laczik Attilán, a gyöngyösi alapszervezet elnökén talált fogást, és ki is zárta a pártból. A gyöngyösi szervezetben ekkor tömeges kilépés indult meg.

A gyöngyösi alapszervezetben azonban nem ez volt az egyetlen konfliktusforrás. Vona Gábor választókörzetében a pártelnök helyi kampányfőnökének személye szúrt szemet a gyöngyösi jobbikosoknak. Czeglédi Ágnes, a Jobbik gyöngyösi szervezetének alapító alelnöke már egy december 13-án tartott megyei választmányi ülésen kifogásolta, hogy a városban induló pártelnök kampányfőnöke a helybeli éjszakai életben ismert Faragó Tamás lett, aki több kaszinót is működtet. Kifogását azzal indokolta, hogy a pénznyerő gépekkel üzletelő tevékenység olyan alvilági tevékenység, amely ellen szerinte a Jobbiknak programja alapján küzdenie kellene.

A Demokratának nyilatkozva Czeglédi Ágnes kijelentette: „Amikor tudomásomra jutott, hogy ki lesz a városban induló pártelnök kampányfőnöke, és nemtetszésemnek adtam hangot, Sneider Tamás felhívott, hogy a választmányi gyűlésen ne szólaljak fel. Faragónak elegendő a pénze és szabadideje, ezért szükség van rá, még akkor is, ha csak néhány hete lépett be a pártba, ha pedig nekem van szükségem némi anyagi juttatásra, akkor elintézi, hogy én legyek a megyei alelnök. Ezt a számomra megdöbbentő ajánlatot határozottan visszautasítottam, hiszen nem a pénzért lettem a Jobbik tagja.”

A lap szerint a háborgást követően Faragót végül hivatalosan elmozdították, de valójában minden eseményen ott van Vona mellett és hozzá futnak be a kerületi információk.

A hetilap honlapján pénteken megjelentett egy hangfelvételt, amelyen Sneider éppen Faragó személyéről próbálja meggyőzni Czeglédi Ágnest. A diktafonnal készült felvételen az alelnök többek között arról beszél a városi pártvezetővel, hogy egy decemberi körlevélben már felhívta a helyi elnökök figyelmét arra, hogy ettől kezdve "szájzár" van. Czeglédi Ágnes erre azt válaszolta, hogy ő annak idején nem ilyen szemléletű pártba lépett be, amikor pedig ismételten utalt Faragó Tamás nem túl szerencsés foglalkozására, Sneider Tamás, a Jobbik Heves megyei elnöke ezt válaszolta: „a maffiózókkal is jóban kell lenni”.

Rövid részlet a beszélgetésből:

Czeglédi Ágnes: Azt neked is tudnod kell, meg te is tudtad, meg mindenkinek tudnia kell, hogy az összes játékterem üzemeltető környéke, annak jóban kell lennie Magda Robival. Ez az egyik. A másik ...(egyszerre beszélnek)

Sneider Tamás: Valószínűleg még maffiózókkal is kell, hogy jóban legyen.... hogy tárgyaljon esetleg velük

Czeglédi Ágnes: Persze...És te ilyen embert akartál Vona Gábornak kampányfőnöknek?

Sneider Tamás: Hát igen, jelen pillanatban...ettől függetlenül...

Czeglédi Ágnes: Nekünk nincs megfelelő alkalmas...?

Sneider Tamás: De lehetne alkalmas, te is lehettél volna éppenséggel, dehát....

Czeglédi Ágnes: Most fizetett egy milliót a Jobbiknak?

Sneider Tamás: Lehetsz te is Vona Gábor kampányfőnöke, ha úgy gondolják...

Czeglédi Ágnes: Lehet tőlem sokkal alkamasabb személyt találni...de figyelj ide, ha  így ebbe a városba kiállsz, és megmondod, hogy ez a Faragó a kampányfőnök, aki játéktermeket üzemeltet, hát nem találsz embert, úgy fordulnak el a Jobbiktól...

A hangfelvétel itt hallgatható meg:


Az Index megpróbálta telefonon felhívni Sneider Tamást, de nem volt elérhető.

A Jobbikot újabb nemtelen, hazug támadás érte a Fideszt kiszolgáló    Demokrata hetilap részéről, közölte Szabó Gábor, a  Jobbik országos   kampányfőnöke. Az általuk közzétett felvételen két jobbikos  vezető   vitatkozik egymással azon, hogy alkalmas-e a gyöngyösi választókerület kampányfőnökének egy friss Jobbik-tag, aki  vállalkozóként  játéktermeket  üzemeltet.

A Jobbik szerint ennek a beszélgetésnek egy-két  mondatát  hamisítja meg az átiratban a Demokrata, úgy adva közre az elhangzottakat, miszerint  Sneider Tamás azt mondja, hogy a Jobbiknak  mint a pártnak a  maffiózókkal jóban kell lennie. Azonban  meghallgatva a felvételt, a beszélgetésből kiderül, hogy a kijelentés  általánosságban a játékterem üzemeltetőkre vonatkozik, s egyáltalán nem a Jobbikra mint pártra. Vona Gábor kampányfőnöke egyébként a választási  küzdelem kezdetétől fogva Várkonyi Zsolt, s nem a felvételen kritizált vállalkozó, olvasható a Jobbik közleményében.