Nem sikerült a Jobbiknak letakarnia az ötágú csillagot

2010.02.09. 11:30 Módosítva: 2010.02.09. 11:43
Kedd délelőtt 11-re hirdetett sajtótájékoztatót a Jobbik a Szabadság téri szovjet emlékműhöz, azzal a céllal, hogy jelképesen eltávolítsák a róla az önkényuralmi jelképeket. Lepellel akarták letakarni a vörös csillagot, de a rendőrség nem adott engedélyt a kordonon belül tervezett akcióra, úgyhogy a Jobbik elállt a szobortakarástól.

11-kor meg is jelentek a Szabadság téren, de mivel a rendőrség nem adott engedélyt az akcióra, végül a szobortakarás elmaradt.

Bár sajtótájékoztatót a pártok nem kötelesek bejelenteni a rendőrségen, de ha a jobbikosok egy kordonnal lezárt területre akarnak bejutni, a rendőrség engedélye is szükséges. Főként, hogy a jobbikosoknak az akciójukhoz kordont is kellett volna bontaniuk.

Nem takarnak

Novák Előd, a párt alelnöke a helyszínen azt mondta, hogy a Szabadság téri szovjet emlékművön található szovjet címer és ötágú csillag miatt korábban feljelentést tettek, és a jogsértést az ügyészség is megállapította. Ugyanakkor azt is mondta, ezúttal nem teszik meg a rendőrségnek azt a szívességet, hogy a járőrök a kamerák előtt állítsák elő őket, így elálltak szobortakargatási szándékuktól, pedig eredetileg tűzoltólétrát is akartak hozni, hogy elérhessék az obeliszk tetejét.

Novák Előd, a Jobbik szóvivője (Fotó: Nagy Attila)
Novák Előd, a Jobbik szóvivője (Fotó: Nagy Attila)

„Csak jelképesen akartuk eltüntetni a vörös csillagot, le akartuk takarni” – mondta korábban kérdésünkre Novák Előd. A ügyészségnek bejelentették az önkényuralmi jelképeket, az ügyészség ekkor mulasztásos jogsértést állapított meg. Ezt a rendőrségen és a fideszes Rogán Antal vezette helyi önkormányzatnál is bejelentették, de senki nem reagált nekik. Akciójukról is szóltak pénteken a rendőrségnek, de, mint mondta, nem kaptak választ.

A BRFK-n az Indexnek az akció előtt azt mondták: a sajtótájékoztató – a meghívóval ellentétben – a kordonon kívül lesz.

A szobor

A 15 méteres obeliszket 1946-ban állították fel az 1920-ban emelt, majd 1945-ben lerombolt Trianon-emlékműcsoport helyén. Tetején aranyszínű ötágú csillag, északi és déli oldalán szintén aranyszínű sarló-kalapácsos szovjet címer, illetve két-két magyar és orosz nyelvű felirat található: "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek". Két félköríves bronz dombormű is látható a talapzaton: a déli oldalon nyolc szovjet harcos zászlóval és harckocsival, a háttérben a Klotild-paloták és az Erzsébet híd; az északin négy szovjet harcos, a háttérben az Országházzal.

A természet fehér lepellel takarta be a szobrot (Fotó: Nagy Attila)
A természet fehér lepellel takarta be a szobrot (Fotó: Nagy Attila)

Ez a szocialista időszak egyetlen köztéren maradt szovjet emlékműve Budapesten, Antal Károly munkája. Egy 1995-ben kötött orosz–magyar-egyezmény biztosítja sérthetetlenségét: a katonák sírhelyeiről és emlékük megörökítéséről szóló megállapodás szerint a másik ország hozzájárulása kell ahhoz, hogy e létesítményeket elmozdítsák a helyükről.

Az emlékművet többször is megtámadták az elmúlt években, gyakori hogy festékkel leöntik, a domborműveket megrongálják, gyalázkodó feliratokat fújnak rá. Az utóbbi években kordonnal és sűrű rendőri járőrözéssel védték. Budaházy György éppen egy hete kapott félmillió forintos pénzbírságot az emlékmű 2006. szeptemberi megrongálásáért. (A Magyar Televízió ostromakor az obeliszk mindkét oldaláról leverték a bronz domborműveket és az emlékmű alapzatáról több négyzetméteren a kőburkolatot. Az obeliszket fehér festékkel leöntötték, vörössel lefújták, és összefirkálták.)