Jobbikos szivárogtatókat nyomoz a Fidesz

2010.04.08. 11:42 Módosítva: 2010.04.08. 11:42
A Fidesz és a Jobbik közötti hírszerzési háborúvá fajult a kampány utolsó szakasza. A harcban hosszú ideig a Jobbik állt vesztésre, de a pártigazgató titokban felvett adatbázis-ismertető előadásának nyilvánosságra hozatalával nagyot fordítottak a radikálisok. A belsős információk ismétlődő kiszivárogtatása miatt a Fidesznél szűrni kezdték a Jobbik-gyanús aktivistákat.

A kampány utolsó két-három hete azzal telt, hogy a kortesharcban a Jobbik újabb és újabb pofonokat kapott. Számos pártvezető, párttag és támogató magánbotránya járult hozzá a negatív sorozathoz. Az országgyűlési választás első fordulója előtti napokban azonban jelentősen megváltozott a helyzet, a Jobbik nagy mennyiségben kezdte ontani a fideszes ügyeket.

Információink szerint ezért megpróbálják kiszűrni és eltávolítani a Fidesz kampányszervező stábjából azokat az alkalmazottakat, akiknek bizonyíthatóan jó jobbikos kapcsolataik vannak. A Fidesznél biztosra veszik, hogy belső forrásból kerülhettek bizalmas információk a rivális párthoz. A Jobbik pártlapja, a barikad.hu – miközben a Jobbik vezetői titkosszolgálati módszereket alkalmazó lejárató kampánnyal vádolták a Fideszt – egy hete már megtámadta a Fidesz pártigazgatóját. A lap akkor azt állította, hogy Kubatov Gábornak nagy szerepe van az őket sújtó botrányokban, és hogy „vájkál a családok magánéleti viszonyaiban”.

Kubatov Gábor
Kubatov Gábor

A pártigazgató szerdán újra a radikálisok célkeresztjébe került. A Jobbikot támogató kuruc.info közzé tette egy zártkörű Fidesz-rendezvényen elmondott előadásának hangfelvételét. Kubatov Gábor 2009. szeptember elsején beszélt a fideszes fiatalok balatonszárszói nyári egyetemén a 2010-es kampány előkészületeiről és a pécsi időközi polgármester-választás tapasztalatairól.

A Fidesz vezérkarából több vendég is részt vett a Polgári kormányzás 2.0 címet viselő rendezvényén. Ott volt Kövér László, Matolcsi György és Pokorni Zoltán is, az ifjúsági tagozat honlapján levő beszámoló szerint azonban a közönség Kubatov Gábor  közvetlen stílusú előadását találta a legélvezetesebbnek. A pártigazgató a komoly téma ellenére folyamatosan viccekkel bombázta hallgatóságát, az előadás nagy részéről azonban az áll a rendezvényről készült összefoglalóban, hogy „ilyen-olyan okokból sajnos nem nagyon idézhető”.

A kuruc.info a háromperces előadásrészlet közzétételével azért találta el érzékeny ponton a Fideszt, mert ebben Kubatov épp azt ecsetelte hallgatóságának, hogy a pártnak 2009-ben Pécsen sikerült olyan online adatbázist létrehoznia, amelyből nemcsak azt tudták, hogy ki szavaz a Fideszre, hanem azt is, hogy kik a „komcsik”, és ezt a rendszert akarják országossá fejleszteni. (A pécsi polgármester-választáson két jelölt volt, a fideszes Páva Zsolt és az MSZP-s Szili Katalin.)

A Jobbik hivatalosan természetesen csak a kuruc.infóból értesült a felvételről. A rövid közleményből azonban kiérződik a kárörvendő hangvétel: „Megdöbbenve hallgatta végig a Jobbik a fideszes Kubatov Gábor kiszivárgott beszédét, és értetlenül áll a történtek előtt. Nagyon reméljük, hogy a felvételeken elhangzottak nem fedik a valóságot, és a Fidesznek jobb magyarázata van erre, mint az MSZP-nek volt az őszödi beszédre.”

A Fidesznek már korábban is meggyűlt a baja radikális hangvételű riválisával. A párt működtetésének titkaiba beavatott szervezők közül sokan elégedetlenek voltak a szándékosan visszafogottá és unalmassá tett kampánnyal, ezért átálltak a konkurenciához. Kövér László, az országos választmány elnöke már a két párt közötti kapcsolat végleges elmérgedése előtt, februárban arról panaszkodott, hogy a fideszes aktivisták és segítőik közül többen átpártoltak a Jobbikhoz. Kövér szerint ennek az volt az oka, hogy a Fidesznek 2006-ban, és azóta sem sikerült elzavarni „ezt a leszerepelt kormányzatot”, a türelmetlenebb radikális gondolkodású emberek ezért újabban olyan politikai erőt keresnek maguknak, amelyikben a saját vágyaikat látják visszatükröződni.

Az adatbázis-építés ügye egyébként szinte minden korábbi választás előtt kampánytéma volt. A pártok általában egymást vádolták illegális adatkezeléssel, amire néhány esetben bizonyítékok is előkerültek. A mostani kampányban is köztudott volt, hogy a pártok – saját állításuk szerint kizárólag – legális forrásokból összegyűjtött névsorok alapján keresték a választókat. Az aláírásgyűjtő akcióknál a támogatók általában vállalták, hogy személyes adataik bekerülhetnek a nyilvántartásokban, a pártok azonban telefonos gépi hívásokra bepötyögött válaszokból vagy a kopogtatócédula-gyűjtéskor kapott reakciókból számos információt nyerhettek. Az ezekből készült adatbázisok létezését eddig minden párt tagadta.

Ügy és hatása

„A Kubatov-beszéd egyfajta orwelli paradigmaként működhet, megijesztheti a választót, ha a nagy testvér figyel. A negatív kampánynak egy nagyon szép példája, annyiban új, hogy hosszú idő után először kell a Fidesznek magyarázkodnia és eltussolnia egy ügyet” – mondta Sík Endre, a TÁRKI szociológusa. Sík nem vállalkozott arra, hogy megbecsülje, mekkora mozgást eredményezhet egy ilyen botrány, pontosan hány százalékot veszthet a Kubatov-beszéden a Fidesz.

Sík szerint mindenesetre az elijesztő hatás is csak akkor következik be, ha az emberek értesülnek az ügyről, vagyis ha a politikusok és a média foglalkozik vele.

A Kubatov-hangfelvétel megjelenésének másnapján a baloldali-liberális értékrendszerhez köthető Népszabadság címlapon hozta az ügyet, és a lap második oldalán teljes oldalas cikket szentelt annak, hogy a Fidesz adatbázist vezet a szavazóiról. A jobboldali-konzervatív értékrendszerhez köthető Magyar Nemzet ezzel szemben a lap harmadik oldalán, egy semleges című (Felvétel a Kuruc.info-n) rövidhírben számolt be Kubatov Gábor szövegéről. A Ma Reggel című M1-es reggeli műsor egy mondat erejéig foglalkozott az esettel, míg a Duna tv reggeli adásába meghívott Dávid Ibolya (MDF) és Lendvai Ildikó (MSZP) kizárólag ennek az ügynek a tárgyalására fordította a rendelkezésére álló perceket.