Jogerős az MDF fővárosi listája

2010.03.30. 13:47 Módosítva: 2010.03.30. 15:58
Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételéről, így az jogerőssé vált. Az LB ugyanakkor megváltoztatta az OVB indoklását. A testület szerint Csapody Miklós visszalépése nem érintette az MDF listaállítási jogát, Király Zoltán és Slosár Gábor kései nyilvántartásba vétele viszont igen. Az LB kimondta: a lista bejelentésekor kell igazolni az elegendő számú jelöltet.

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden  az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételéről, így az jogerőssé vált.

Dávid Ibolya: A hárompárti együttműködés kudarca

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint "a szégyenteljes és pikáns" hárompárti - Fidesz, Jobbik, MSZP - együttműködés kudarccal végződött. Dávid Ibolya szerint a bírósági döntéssel lehetőséget kapott az MDF a választásokon való megmérettetésre. Az MDF nem örül annak, hogy a többpártrendszert Magyarországon a bíróságnak kell megvédenie a gáncsoskodó, egypártrendszerre törekvő pártoktól - jelentette ki.

Az MDF ezzel Budapesten is területi listát állíthat. A párt ezen kívül 16 megyében tudott területi listát állítani. Nem lett listája Nógrád, Somogy és Vas megyében. Ha az MDF-nek nem lett volna budapesti területi listája, nagyon kevés esélye lett volna elérni az öt százalékos, parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, ezért az LB - végzése szerint - azt helybenhagyta, ám indokolását megváltoztatta, ugyanis az LB szerint nem a területi listáról döntés pillanatában kell fennállnia a listaállítás törvényi feltételeinek, hanem a lista bejelentésekor.

A Magyar Demokrata Fórum által bejelentett fővárosi területi listát a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 24-én visszautasította. Az FVB arra hivatkozott, hogy Csapody Miklós lemondására tekintettel a döntés időpontjában csak hét olyan igazolás állt rendelkezésre, amelyet az FVB a területi listaállítással kapcsolatban figyelembe vehetett. Az FVB hivatkozott arra, hogy a két további jelölt - Slosár Gábor és Király Zoltán - nyilvántartásba vételére a listaállítási határidő lejárta után került sor.

A területi listaállításra rendelkezésre álló határidő lejártakor tehát ezek az emberek még nem voltak jelöltek, őket így nem lehetett hozzászámítani a területi lista állításához szükséges 8 jelölthöz - érvelt az FVB.

Az FVB döntése ellen Dávid Ibolya, a pát elnöke nyújtott be fellebbezést. Ezt az OVB alaposnak találta és megváltoztatta az FVB döntését, az MDF fővárosi területi listáját pedig nyilvántartásba vette.

Az OVB álláspontja szerint a területi lista nyilvántartásba vételéről történő döntés pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát a szükséges számú nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltnek is.

Ugyanakkor az OVB kifejtette, hogy az FVB jogszerűtlenül hagyta figyelmen kívül Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét. Az OVB szerint a területi választási bizottságnak hivatalosan is tudomása volt a két jelölt nyilvántartásba vételéről, hiszen a területi listáról szóló döntés előtt maga vette nyilvántartásba azokat. Így tehát az MDF eleget tett a követelményeknek, mivel a területi listáról szóló döntés pillanatában - figyelembe véve Csapody Miklós lemondását, Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét - az MDF kilenc, azaz a fővárosi területi listaállításhoz szükséges, a törvényi előírásnak megfelelő számú egyéni választókerületi jelölttel rendelkezett.

Az OVB határozata ellen magánszemély fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az LB szerint az OVB tévedett, amikor a listaállítás feltételeit a területi listáról történő döntés pillanatában kívánta meg a jelölőszervezettől, és a feltételek fennállását csak a választási bizottság határozatának meghozatalakor vizsgálta.

A testület emlékeztetett arra, hogy a választási eljárási törvény szerint a listaállítás jogát a jelölőszervezet a bejelentéssel szerzi meg, ezért az OVB nem vehette volna figyelembe Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét, mivel a jelölteket a jogvesztő határidő után vették nyilvántartásba. Ugyanakkor a lista bejelentése után történt változás - Csapody Miklós lemondása - nem érintette az MDF listaállítási jogát.

Az LB tehát megállapította, hogy az MDF a budapesti területi lista bejelentésekor rendelkezett a szükséges nyolc, egyéni választókerületben állított jelölttel, illetve az erről kiállított igazolással, ezért az FVB  jogszerűtlenül utasította vissza a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételét. Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, de annak indokolását a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta - olvasható a végzésben.

Jogerősek az országos listák

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Legfelsőbb Bíróság (LB) az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listájának nyilvántartásba vétele ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet, mivel a kérelmezők nem tettek eleget illetékfizetési kötelezettségüknek. A három országos lista nyilvántartásba vétele tehát jogerőssé vált.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtökön vette nyilvántartásba a Lehet Más a Politika, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt és a Civil Mozgalom országos listáját, mivel a pártok megfeleltek a törvényi követelményeknek, azaz legalább hét területi listát tudtak állítani.

Az országos listák nyilvántartásba vétele ellen két magánszemély nyújtott be a törvényi határidő lejártáig (vasárnap 16 óráig) felülvizsgálati kérelmet. A kérelemben összesen kilenc OVB-határozat felülvizsgálatát kérték, az országos listák mellett például az OVB mentelmi ügyben hozott határozatának felülvizsgálatát is. Az LB a kérelmet hivatalból elutasította, érdemben nem vizsgálta, mivel a kérelmezők nem tettek eleget illetékfizetési kötelezettségüknek. (MTI)