Jogerősek az egyéni eredmények

2010.05.03. 17:47 Módosítva: 2010.05.03. 18:05
Valamennyi egyéni választókerületi választási eredmény jogerőssé vált hétfő délután négy órára. Két nyitott kérdés volt, de a Fővárosi Választási Bizottság határozatait már nem támadták meg.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az Országos Választási Bizottság ülésén bejelentette: hétfő 16 óráig állt nyitva a határidő a Fővárosi Választási Bizottság két (az eredménymegállapítással összefüggésben hozott) határozatának megtámadására.

A határidőig azonban nem nyújtottak be jogorvoslatot a határozatokkal szemben, így valamennyi országgyűlési egyéni választókerületben jogerőssé vált a választás második fordulójának eredménye.

Az OVI vezetője által említett jogorvoslati határidő a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) vasárnap hozott két határozatával kapcsolatban állt nyitva. Mindkettő a főváros 19. országgyűlési egyéni választókerületének eredménymegállapításával volt összefüggésben. (Ebben a körzetben Szanyi Tibor nyerte az egyéni mandátumot a második fordulóban).

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság eredménymegállapító határozatával szemben ugyanis két fellebbezés érkezett az FVB-hez. Az FVB mindkét fellebbezést elutasította vasárnap és helybenhagyta az oevk döntését. Az FVB két határozatával szemben hétfőn 16 óráig lehetett volna bírósági felülvizsgálatot kérni, ezzel a lehetőséggel azonban senki nem élt.

Az OVB az egyéni választókerületben egyéni mandátumot szerzett képviselőkről tájékoztatja a területi választási bizottságokat, hogy kedden megállapíthassák a területi listás eredményeket.

Az ugyanis, hogy melyik párt hány területi listás mandátumot szerzett, már az első fordulóban eldőlt, a képviselők neve azonban csak a második forduló után derül ki. Azt a képviselőt, aki egyéni választókerületben mandátumot szerzett, le kell húzni a területi listáról, ő arról már nem szerezhet mandátumot.  • Hírek
  • Csok