Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Júniusig védik Gyurcsányt

2010.04.21. 18:56 Módosítva: 2010.04.21. 21:46
A Jobbik kifogásolta, hogy még mindig az Őrezred védi a volt miniszterelnököt, pedig ez szerintük nem lenne indokolt. A kormány "szakmai szempontok" alapján döntött a hosszabbításról.

A rendészeti miniszter kezdeményezésére a kormány június elsejéig meghosszabbította Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök személyes védelmét.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdán azt mondta, hogy az idén áprilisban egy éve lemondott Gyurcsány Ferenc "magánhadseregként" használja fel a Köztársasági Őrezredet Szemlőhegy utcai villájának védelme érdekében, miközben ezt már semmilyen jogszabály sem teszi szükségessé.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében hangsúlyozza: a Köztársasági Őrezred szakmai szempontok alapján további veszélyeztetettséget jelzett, és javasolta az ideiglenes védelem elrendelését az egyéves "utóbiztosítás" áprilisi lejártakor.

A tárca nem közölte, hogy mennyibe kerül a volt kormányfő védelmének meghosszabbítása.

Plusz egy évig jár

Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője korábban elmondta: a leköszönő miniszterelnököket mandátumuk lejárta után egy évig illeti meg az őrezred "utóbiztosítása", ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjárművet és hivatásos sofőrt vehet igénybe.

A védett személyekről szóló kormányrendelet szerint a védelem egyebek mellett kiterjed az érintettek életének, testi épségének megóvására, valamint munkahelyük, lakásuk őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben pedig közlekedési útvonalukra, illetve a hivatalos programjaik helyszíneire is.

A köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is; míg a védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A rendelet kimondja azt is, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.  • Vennék
  • Bankszámla