Kampányetikai kódexet írt alá hét zuglói párt

2010.02.24. 19:38 Módosítva: 2010.02.24. 19:38

Kampányetikai kódexet írt alá hét zuglói párt Weinek Leonárd (egykor SZDSZ-es, most független) XIV. kerületi polgármester kezdeményezésére szerdán, ebben egyebek mellett azt vállalták, hogy nem indítanak lejárató kampányt egyetlen más jelölttel vagy jelölőszervezettel szemben sem, közölte a hivatal kommunikációs referense. Oláh Nóra tájékoztatása szerint a dokumentumot aláírók között van a Civil Mozgalom, az LMP, az MDF-SZDSZ, az MSZDP, az MSZP és a Magyar Kommunista Munkáspárt. Nem írta alá a kódexet a Fidesz-KDNP és a Jobbik.

Az országgyűlési választásokon országos listát állító politikai pártok többsége kedvezően fogadta a polgármester által javasolt pontokat és a dokumentumot további ajánlásokkal is kiegészítették. A nyilatkozat szerint az aláíró pártok vállalták egyebek mellett, hogy a kampány tisztaságának megőrzéséért választóik bizalmát nem a többi jelölt lejáratásával, hanem saját értékeik, céljaik bemutatásával igyekeznek megnyerni.

Kötelezték magukat arra is, hogy kampányukban elsődlegesen arra törekednek, ismertessék a választási programjukat, saját emberi, politikusi értékeiket, képességeiket, valamint az őket jelölő, támogató szervezetek céljait. Vállalták, nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő kijelentéseket. Tiszteletben tartják egymás személyiségi jogait, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kijelentésektől.

Az aláírók a másik jelölttel, vagy az őt jelölő, támogató szervezettel szemben nem folytatnak lejárató kampányt, ilyen céllal másokat sem bíznak meg és az esetlegesen mások által folytatott ilyen kampányt nyilvánosan is elítélik, és attól elhatárolják magukat. Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját, az ezekre vonatkozó adatokat, információkat kampánytémává nem teszik.