no

Keller, Kökény és Suchman nélkül

2010.04.26. 18:34 Módosítva: 2010.04.26. 19:37
129 képviselői hellyel szereztek kevesebbet a szocialisták, mint négy éve. Az új frakcióban csak öt újonc lesz, a vezetők még tavaly bebiztosították listás helyeiket, de a 134 távozó közé több államtitkár és korábbi vezető is befért.

A választások végeredményeként a szocialisták  58 vagy 59 fős (Szanyi Tibor mandátuma még nem dőlt el) frakciót alakíthatnak, 129 vagy 130 eddigi képviselőjük nézhet új munka után. Ahogy korábbi cikkeinkben már utaltunk rá, a korai, tavaly ősszel lezárult listaállításoknak köszönhetően az új frakcióban elvétve látni csak új arcokat, a bukott párt bukott felső vezetői megőrizhették mandátumukat. De nem kivétel nélkül, a távozók között bőven vannak nagy nevek. Most tőlük búcsúzunk.

Gál Zoltán Öt ciklus után távozik a parlamentből, de nem a vereség miatt, idén már eleve nem tervezte, hogy képviselő legyen. 1991-94 között frakcióvezetőként szolgálta pártját, 1994-98 között házelnökként az öt legfőbb közjogi méltóság közé emelkedhetett. A régi gárda tagja, meglehetősen lesújtó véleménnyel van ifjabb párttársaitól, akik szerinte "mindent megtanultak és ellestek, amit már régen el kellett volna felejteni".

Gál J. Zoltán Távozik a parlamentből fia, Junior is. A "Kisgál" Gyurcsány Ferenc bizalmi embere volt, a 2002-es kampány egyik fő koordinátora, aféle spindoktor. Medgyessy Péter kormányában kommunikációs főnök volt, de jó időben váltott, így hiába rúgta ki Medgyessy pár nappal a bukása előtt, Gyurcsány kormányában ugyanott folytathatta. 2008-ban azonban megromlott a viszonyuk, és mivel Gyurcsány ellenfeleivel, a régi gárdával sosem volt igazán jóban, a háttérbe szorult.

Gy. Németh Erzsébet Talán már ő sem hiszi, hogy egyszer az MSZP komolyan azt gondolta, hogy főpolgármestert csinálhatnak belőle. Az ötletet egy arányszámmal jellemezhetnénk a legjobban: 13,17 százalék. Ennyi szavazatot kapott a 2002-es főpolgármester-választáson. A kudarc után négy évig még ő vezette az MSZP fővárosi frakcióját, de később itt is eljelentéktelenedett.

DSZZS20090316102

Hagyó Miklós Egyik legféltettebb politikai relikviánk egy 2002-ből származó öngyújtó, amelyen Hagyó Miklós a következő szlogennel kampányol: "Közös értékeink". Az elmúlt hónapokban a fővárosi tulajdonú cégeknél indult nyomozások alapján úgy tűnik, főpolgármester-helyettesként Hagyó szó szerint vette az üzenetben kódolt birtokviszonyt. Bár hivatalosan még nem indult ellene eljárás (a parlament feloszlásáig még megilleti a mentelmi jog), politikusként már február legelején elbukott - ekkor kérte fel az MSZP budapesti elnöksége, hogy a folyamatos gyanúsítgatásokra tekintettel mondjon le képviselőjelöltségéről és adja vissza fővárosi mandátumát. Vonakodva bár, de megtette, azóta neve általában a bűnügyi rovatokban bukkan fel.

Havas Szófia Horn Gyula unokahúga ismertségét egy 2007-es kijelentésének köszönheti. 1956-ra nem forradalomként szokott emlékezni, mert nyilasok is kiszabadultak akkor a börtönből, mondta, igen kellemetlen helyzetbe hozva az 56 emlékével amúgy is nehezen birkózó pártját. És hát ő volt az, aki több éves szünet után tavaly tavasszal visszacsempészte az MSZP kongresszusára az Internacionálét. Országgyűlési választáson sosem indult, mandátumát Bakonyi Tibor visszalépése után kapta, 2007 szeptemberében.

Jánosi György Jó helyen volt, rossz időben. Karrierje csúcsát a sportminiszterség jelentette, de utódjával ellentétben ő nem lett miniszterelnök. Sőt, Gyurcsány Ferenc egyik leghangosabb és legelső ellenzője volt, ezzel gyakorlatilag meg is pecsételődött a sorsa. 2006-ban még egyéni képviselői mandátumot szerzett, de már a ciklus közben jelezte visszavonulási szándékát, nem a vereség miatt távozik.

Juhász Gábor A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai pályafutásának csúcsáról távozik. 1998-tól tagja az MSZP választmányának, 1994 óta képviselő. Határozott tervei voltak még, ha 63 tagú lenne a képviselőcsoport, annak tagja is lenne. A 2010-es választásokon egyéniben 20,14 százalékot szerzett, körzetében csak a harmadik lett. A Jobbik jelöltje 2,7 százalékot vert rá.

Kapolyi László Bukásával új leggazdagabb képviselője lesz a parlamentnek. Kapolyi eddig is a fiktív Magyar Szociáldemokrata Párt elnökeként, de az MSZP jelöltjeként volt képviselő, idén azonban úgy gondolta, hogy önállóan méreti meg magát. Ez 897 szavazatra volt elég egyéni körzetében, Vásárosnaményban. A milliárdos energetikai vállalkozó az elmúlt években egyre kényelmetlenebbé vált az MSZP számára, ahogy az ő számára is egyre kellemetlenebbé vált, hogy nem Gyurcsány Ferenc vezeti már a pártot és a kormányt. Bár a parlamentből távozik, fogunk még hallani róla, és nem feltétlenül azért, mert már nem lesz mentelmi joga.

Karsai József Az első forduló előtt még azt gondoltuk, hogy az egyéniben is esélyes szocialista képviselők elitklubjába tartozik, ezt arra alapoztuk, hogy bár cselekedeteiben mindig jól szolgálta pártját, szavakban kemény bírálója volt a népszerűtlen intézkedéseknek. A szó tankönyvi definíció szerinti értelmében vett demagóg, dinnyeborogató-búzaégető agrárszocialista végül alapos verést kapott, fideszes ellenfele, Simonka György 22,3 százalékot vert rá, formalitássá téve a második fordulót. Bár Karsai, aki az első forduló előtt talán csak anyagyilkossággal nem vádolta meg ellenfelét, az elmúlt napokban azzal kampányolt, hogy Simonka már (megyei listáról) mandátumot szerzett, és mivel remekül együtt tudnak működni, a körzetnek akár két parlamenti képviselője is lehetne. Minden azért neki se sikerülhetett.

Katona Béla A távozó parlament utolsó elnöke 1989-ben még Lenin-szobrot koszorúzott. Kevéssé ismert, hogy 1992. december 31-én az izraeli Netanya egyik szállodájában egy magyar és egy francia társasútcsoport tagjaival ünnepelte az újévet. Gyerekzsúrokon rendszeresített kúpcsákóját félrecsapva vonatozott, miközben egy 140 centi magas és körülbelül ugyanennyi idős francia bácsi vidáman ütlegelte a fejét egy sípoló gumikalapáccsal. Eltelt 18 év, de nem történt semmi, ami az emléket kitörölte volna. Katona karrierje során mindig a tűz közelében volt, de sose elég közel hozzá. A 2010-es választásokon már nem indult, maga döntött a visszavonulás mellett.

Keleti György A világ első felvállaltan ufóhívő hadügyminisztere még 1989-ben, a romániai forradalmat a tévéstúdióból kommentáló honvédelmi minisztériumi szóvivőként szerzett országos ismertséget és népszerűséget. 1992-től az MSZP politikusa, 1994-98 között hadügyminiszter volt. Bár körzetét 2006-ban még nagy fölénnyel, az első fordulóban nyerte, 2010-ben ugyanígy az első fordulóban elbukta. Igaz, 30,47 százalékos eredményével bőven felülmúlta az MSZP átlagát. Pedig az utóbbi években már csak zaklatott jelenű lánya miatt hallottunk róla.

keller lászló D  TT20091007055

Keller László Ha csak eggyel több listás mandátumot szerez az MSZP, a Medgyessy-kormány volt közpénzügyi államtitkára képviselő maradt volna. Keller igazából 2002-2004 között volt a csúcson, ekkor államtitkárként folytathatta azt, amivel az Orbán-kormány alatt híressé vált - a Fidesz vélt pazarlásait és lopásait próbálta leleplezni, kevés sikerrel. Ezután folyamatosan vesztett a jelentőségéből, bár az utolsó Gyurcsány-kormányban újra államtitkár lehetett egy évig. Ugyan Keller egy eggyel nagyobb frakcióba még pont befért volna, értesüléseink szerint már a második forduló előtt leadta képviselői laptopját és mobiltelefonját - a közpénzek őrétől nem is lett volna szép, ha akár egy napig is jogosulatlanul használ adópénzekből finanszírozott juttatásokat.

10

Kökény Mihály Nehéz eldönteni, hogy a kétszeres volt - népjóléti, illetve egészségügyi - miniszter tudatosan vonult-e vissza, vagy csak elszámolta magát. Egy 69 tagú szocialista frakciónak a tagja lenne, de egyéniben már nem próbálkozott, pedig viszonylag stabil bázisa volt a Ferencvárosban. Az MSZP 2010-ben Budai Bernadettet, a 2009-es időközin Bánsághi Tamást indította helyette a körzetben, mind a ketten súlyos vereséget szenvedtek a szavazatok abszolút többségét már az első érvényes fordulóban megszerző fideszes Bácskai Jánostól. Az országos listán viszont a 60. helyen szerepelt, ami már egy kicsivel kevésbé katasztrofális vereség esetén is bejutó helynek számítana. Így viszont tőle is búcsúzunk.

Magda Sándor A szocialisták gyöngyösi erős embere tulajdonképpen büszkén távozhat. Bár egyéniben kikapott, sikerült megelőznie Vona Gábort, pedig Hevesben amúgy a Jobbik bucira verte az MSZP-t. Mivel az MSZP-nek nem tagja, csak egyéniben nyerhetett volna. Ez annak ellenére sem sikerült, hogy saját bevallása szerint "Képviselői megbízatásom óta 2002-től eltelt időszakban végzett munkámat elsősorban az általam képviselt 3. sz. választókörzet iránti elkötelezettségem határozta meg". "Én nagyon távol tartom magamat - mint agrárközgazdász - attól, hogy esetleg kijelentsek valamit, amit megkérdezhetnek odahaza" - foglalta össze hitvallását öt éve a gazdák szocialista barátja, aki civilben a Károly Róbert Főiskola rektora.

Mécs Imre Amikor 2006-ban az SZDSZ-ből az MSZP-be igazolt, úgy tűnt, hosszú távon tervez, végül mégis eredeti pártjával együtt búcsúzik a parlamenttől. Az 1956-os halálraítélt saját maga döntött a visszavonulásról, sem egyéniben, sem listán nem jelölték. Legendásan szétszórt - egy régi telefonnoteszában az "Annácska" bejegyzés mögé zárójelben oda volt írva, hogy "(kislányom)" -, de Gyurcsány Ferenc fellépéseit ritkán mulasztotta el.

Schiffer János Személyében legendás politikai család képviselője távozik a parlamentből. De ahol becsukódik egy ajtó, kinyílik egy ablak, az új parlamentben unokaöccse, az elempés listavezető Schiffer András képviseli a famíliát. Az országos politikában nem tűnt ki, 1994-2006 között főpolgármester-helyettesként volt a csúcson. Utolsó emlékezetes cselekedete az volt, amikor 2009. áprilisában egy képviselőtársa helyett szavazott a parlamentben.

09

Suchman Tamás Haja és bajsza a magyar történelem egyik szép korszakát, a Rákóczi-szabadságharcot idézte, tevékenységét meg leginkább a sávolyi motorpályaépítés ügye, amit balatoni kormánybiztosként felkarolt. Igaz, a botrány kitörése után némi ütemtévesztéssel, már nyilvánvaló bukása után lemondott a projekt koordinálásáról, de kormánybiztosi posztját megtartotta. Nem készült búcsúra, de egyéniben nagyon kikapott - fideszes riválisa 41 százalékkal előzte meg -, listán pedig nem szerepelt elég jó helyen.

Szabó Zoltán Hiába ragasztgatta saját kezűleg közlekedési táblákra választási plakátjait, pártja budapesti eredményétől elmaradva csak 24,39 százaléknyi szavazatot szerzett a választás első fordulójában. A pártvezetés őt is visszaléptette az LMP javára, de hiába. Távozásával az MSZP frakciója olyan embert veszít el, aki készségesen csinált hülyét magából a párt érdekében. Örökké emlékezni fogunk napirend előtti felszólalásaira, melyekben a legsúlyosabb szocialista korrupciós botrányok közepette is felhívta a közvélemény figyelmét Meggyes Tamás ügyeire.