Képviselőjelölt a ScienNet-ügy gyanúsítottja

2010.03.20. 20:33 Módosítva: 2010.03.20. 20:33
Független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vette az Országos Választási Bizottság (OVB) Leinemann Zsoltot, a ScienNet-ügy jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottját - közölte Futó Barnabás, a gyanúsított védőügyvédje szombat este az MTI-vel.

A védő szerint a nyilvántartásba vétellel a jelölt mentelmi joga megnyílt, így föl kell függeszteni a büntetőeljárást ellene, és ki kell őt engedni az előzetesből.

Az ügyvéd úgy tudja, hogy az OVB-nek hivatalból értesítenie kell az ügyészséget, de utóbbi még nem intézkedett védence szabadon bocsátásáról.

Az OVB választási honlapja szerint Leinemann Zsolt Debrecen 2. számú választási körzetében indult független jelöltként, az OVB nyilvántartásba vette.

A Magyarországon törzsvásárlói hálózatot működtető, Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC ellen tavaly novemberben rendelt el nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt. A cég meghatalmazottja 2009. november 27. óta előzetes letartóztatásban van, a határidőt a bíróság legutóbb február végén három hónappal meghosszabbította.

Korábbi közlés szerint az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a cégnek 2008-ban több adónemben összesen mintegy 960 millió forint adót kellett volna bevallania és befizetnie a költségvetésbe. A cég adófizetési kötelezettségének sem Magyarországon, sem a bejegyzés szerinti országban nem tett eleget. A törzsvásárlói közösséget működtető online rendszer három évvel ezelőtt indult el Magyarországon, ahhoz azóta 440 ezer vásárló és több mint 11 ezer cég csatlakozott.