Két névsoron veszekednek az MDF-esek

2010.03.20. 10:17
Szombaton ülésezik az MDF országos választmánya (ov), amelynek az lenne a feladata, hogy véglegesítse a párt országos listáját. A véglegesítés azonban valószínűleg nem fog simán menni, mert a péntek esti elnökségi ülésen két teljesen különböző névsor miatt egymásnak ugrott Dávid Ibolya pártelnök és Makay Zsolt választmányi elnök. Makay nem szerepeltetné Bokrost az MDF országos listáján.

Egyelőre nem dőlt el az MDF-es belháború: az elmúlt hónapok visszaléptetései és az SZDSZ-szel közös lista miatt erősödő kritikai hangok eddigi legerősebb jele az, hogy az országos listáról döntő hétvégi választmányi ülésre Makay Zsolt ov-elnök saját listát állított össze. Az ő névsorában nem szerepel Bokros Lajos és az SZDSZ politikusai közül sincs senki befutó helyen.

Dávid Ibolya egy ma délelőtti sajtótájékoztatónFotó: Szémann Tamás
Dávid Ibolya egy ma délelőtti sajtótájékoztatón
Fotó: Szémann Tamás

Dávid listáján a korábbi ígéretekkel összhangban az MDF miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos áll az élen. A második ő maga, a harmadik Kajdi József, a negyedik Makay. Őket sorrendben Herényi Károly, Somogyi Zoltán, Retkes Attila, Pusztai Erzsébet és Karsai Péter követi. A pártban az utóbbi hónapokban erős emberré vált választmányi elnök viszont olyan listát igyekezett elfogadtatni, amely koncepciójában több kérdésben is különbözik a pártelnökétől.

A legfontosabb eltérés az, hogy Bokros egyáltalán nem szerepelne az országos listán: a miniszterelnök-jelölt a budapesti listát vezetné. Makay Bokroson kívül az SZDSZ-es politikusok helyzetét is másképp képzelné el. Az általa összeállított névsorban például egyáltalán nem szerepel Retkes Attila neve az első 12, bejutásra esélyes név között.

Makay listáján Dávid Ibolya áll az első helyen, őt Herényi, Makay, Viniczai Tibor és Juhász Zoltán követik. A hatodik Csapody Miklós, a hetedik Karsai, majd Eötvös Mihály, Joó Szabolcs, és Pusztai Erzsébet következnek.

A listát már a múlt heti választmányi ülésen megpróbálták összeállítani, de akkor sem sikerült. A tegnap esti elnökségi ülés előrevetíti, hogy ma is komoly konfliktus várható.