Kicsit vitáztak, részben megegyeztek az alakuló ülésről

2010.05.05. 19:40
Szerdán hosszan egyeztettek a pártok az Országgyűlés jövő hét pénteken tartandó alakuló ülését előkészítő, az Országházban tartott nyilvános ülésen.

A május 14-i alakuló országgyűlésről egyeztettek szerdán a parlamentbe jutott pártok - Fidesz, KDNP, MSZP, Jobbik, LMP - képviselői. Az estébe nyúló, több mint három és fél órás megbeszélésen megállapodtak abban, hogy nem változik a parlament alelnökeinek száma. Az öt alelnök közül hármat ad a kormányt alakító Fidesz-KDNP frakciószövetség, kettőt pedig az ellenzéki pártok delegálnak.

A házelnökök számára vonatkozó javaslat elfogadását megelőzően hosszas vita alakult ki, mivel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolta, hogy költségcsökkentés érdekében a házelnök mellett mindössze három alelnöke legyen az Országgyűlésnek, két kormánypárti és egy ellenzéki. A vita végül úgy alakult, hogy öt alelnöke lesz a parlamentnek; a Lehet Más a Politika elfogadta azt, hogy a két ellenzéki alelnöki pozícióra az MSZP és a Jobbik tesz javaslatot.  Minden frakció egyetértett abban, hogy az Országgyűlést takarékosan kell működtetni.

A parlamenti ülésteremben elfoglalt oldalakban is megegyeztek. Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője azt javasolta: az ellenzéki pártok egyezzenek meg egymás között, hogy milyen sorrendben ülnek egymás mellett; a frakciószövetség a jobboldali szekciókban foglalna helyet. Az ellenzék a baloldaliban, de az MSZP az elnöki pulpitus balján ülne közvetlenül, az LMP pedig a Fidesz és az MSZP között foglalna helyett. A Jobbik szerint ebben a kérdésben a kormánypárti többségnek kell dönteni.

A megbeszélésen a kormányoldal javasolta, hogy az alakuló ülés május 14-én 13 órakor kezdődjön. A pártok megegyeztek az összeférhetetlenségi nyilatkozatok tartalmáról, és arról, hogy az ülésen nem nyitnak vitát a választási beszámolókról. A Fidesz és a KDNP azt javasolta, hogy a költségek csökkentése érdekében két frakciójuk a Képviselői Irodaházban maradhasson a jelenlegi helyén.

Éles vita alakult ki a pártok képviselői között az ellenzéki jogosítványokról. A vita a bizottsági struktúra kapcsán robbant ki a képviselők között. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt javasolta, hogy minden módosító indítványról szavazzon a Ház, azok ne akadhassanak el a bizottságokban, és kezdeményezhessenek politikai vitanapot, illetve vizsgálóbizottság felállítását.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a kormánypárt minden a házszabályban meglévő ellenzéki jogosítványt biztosítani fog az ellenzéki pártoknak heti rendszerességgel. Kiemelte azt is: az ellenzéki pártok egymással megállapodhatnak bizonyos ügyekben.

Lázár János többször felhívta a figyelmet arra is, hogy bár eredetileg nem akarták módosítani a házszabályt, az MSZP kérései miatt szükség lenne egy teljesen új szabályozásra. Az LMP is ragaszkodott az ellenzéki jogosítványok deklarálásához, a Jobbik viszont azt közölte, a jelenlegi házszabály alapján kívánnak ellenzéki politikát folytatni.

Mivel nem sikerült megállapodni az országgyűlés bizottsági struktúrájáról, így pénteken reggel folytatják az egyeztetést.