Kilencszáz szavazat sorsa bizonytalan

2010.04.20. 16:40 Módosítva: 2010.04.20. 17:14
A vulkáni hamu miatt nem tudni, hogy megérkezik-e időben kilencszáz külképviseleti szavazat az országgyűlési választások második fordulójához. Európán belül komppal és autóval próbálják megoldani a szavazatok hazaszállítását.

Kétséges, hogy közel kilencszáz, Amerikából és a Távol-Keletről érkező szavazat határidőre Magyarországra ér-e, amennyiben marad Európa felett az izlandi vulkán kitörése miatti légtérzár, mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője. Ez azért fontos, mert a határidőre vissza nem érkező szavazatokat nem lehet figyelembe venni.

Az európai országokból autóval fogják Magyarországra szállítani a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat, a Kaukázus környéki külképviseleteken leadott voksokat Kijevben vagy Minszkben, a Skandináviában leadottakat Koppenhágában gyűjtik össze, ahonnan már autóval is Budapestre tudják szállítani.

Az első fordulóban Londonban és Dublinban volt a legtöbb a külképviseleti szavazó. A londoni szavazatokat komppal a kontinensre tudják hozni, bizonytalan azonban, hogy a dublini voksokat tartalmazó urnákkal mi lesz, mivel már nem lehet jegyet kapni az Anglia és Írország közötti kompokra.