Kopogtatóbizniszről került nyilvánosságra hangfelvétel

2010.02.12. 13:49
Egy hangfelvétel szerint 200 forintos étkezési utalványért cserébe gyűjtenek kopogtatócédulákat szombathelyi romáktól. A beszélgetés szerint a pénz a Fidesztől származik, de a szombathelyi Fidesz már csütörtökön jelezte, illetéktelenek fideszes aktivistának adták ki magukat. Oroszvári Péter MSZP-s képviselőjelölt a választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz.

A Nyugat.hu pénteken hangfelvételt tett közzé, melyben egy beszélgetést lehet hallani arról, hogyan buzdít valaki egy érdeklődőt arra, gyűjtsön ajánlószelvényeket a Fidesznek Szombathelyen, amiért cserébe darabonként 200 forintnak megfelelő étkezési utalványt kap. Arról beszélnek, hogy pénzt adni törvényellenes, ezért osztanak kajajegyet.

Kifejezetten a roma szavazókra hajtanak, elhangzik ugyanis, hogy a cigányoknak járó szociális juttatások akkor maradnak meg, ha a Fidesz nyer. Az érdeklődőnek azt magyarázza egy férfi, hogy úgyis a Fidesz nyeri a választásokat, amúgy is ők vezetik a várost, és akkor majd lehet azt mondani nekik: „a cigányok nektek adták, akkor megmarad a szociális segély, megmarad az oktatási lóvé, megmarad a húsvétpénz, a karácsonyi pénz, az iskolai tanszerek”. „Ha nem velük vagyunk, nem támogatjuk őket, akkor lehúzzák a rolót.”

Kimondja azt is, hogy a pénz a kopogtatócédulákra a Fidesztől érkezik, és felszólítja az érdeklődőt, mondja azt az embereknek: „a Fideszre kell szavazni, az nekünk is jó, megmarad a kajánk, megmarad az ajándékunk”. „Minden egyes cigány, aki odamegy a szociális osztályra, megkapja az 5000 forintját, megkapja a kajajegyét, ezért fontoljátok meg, mit akartok, ez senkinek sem mindegy.”

Arról egyezkednek, hogy hány darab ajánlószelvényt kell még összegyűjteni: „ha összeszedsz egy csomagot, hozd ide, felhívom az embert, és megbeszéljük, mennyit lehet adni érte”. Elhangzik, hogy annyira nem fontos már a gyűjtés, mert megvan a szükséges mennyiség, de 50-100 darab fölött még mindig érdemes ezzel foglalkozni. Az ár egyenként 200 forint, de ha többet sikerül összegyűjteni, ez emelkedhet is. A hangfelvétel szerint az érdeklődő a kopogtatócédulák kitöltéséhez is kap útmutatást: „ezt kell kitöltetni, és rá kell íratni, hogy Fidesz”.

A lap megpróbálja beazonosítani a beszélgetés résztvevőit a felvételen hallható és a beszélgetést megszakító telefonhívások alapján. Azt írják, hogy az információkat adó férfi Hauser Filip, a Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke lehet, akinek eredeti neve Horváth Gábor, a roma neve pedig Cseti Gábor. A beszélgetésben a kopogtatóbizniszben érintettként említik meg Marton Zsoltot, aki a Fidesz-KDNP szombathelyi frakcióvezetője.

Oroszvári Péter MSZP-s képviselőjelölt pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy feljelentést tesz választás rendje elleni bűncselekmény miatt. Álláspontja szerint törvénytelenül gyűjtenek ajánlószelvényt Szombathelyen, aminek hátterében a Fidesz állhat.

Oroszvári egyébként sokat szerepelt a héten a hírekben, az ő visszalépését követeli a Fidesz, mert Facebookon kívánta Orbán Viktor halálát. A szocialista jelölt azt mondta, viccnek szánta a közösségi oldalra írt bejegyzést. Később kiderült az is, hogy ugyanazzal fordulattal kívánta Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc halálát a fideszes Bagó Zoltán.

Oroszvári pénteken azt hangsúlyozta, hogy bár a hangfelvételen elhangzottak szerint nem törvénytelen ajánlószelvényekért étkezési utalványt adni, ez nem így van, mert semmilyen ellenszolgáltatást nem lehet adni, vagyis közönséges bűncselekményről van szó. A kérdés szerinte az, hogy ki adja az étkezési jegyet a romáknak az ajánlószelvényekért, vagy ki adta az étkezési utalványokra a pénzt. Az MSZP arra is vár választ a Fidesz országos vezetésétől, vásárolnak-e ajánlószelvényeket Szombathelyen, illetve bárhol máshol Magyarországon.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője péntek délután közleményt adott ki, melyben emlékeztetett arra, hogy a szombathelyi Fidesz már csütörtökön jelezte, illetéktelenek fideszes aktivistának adták ki magukat, így gyűjtöttek ajánlószelvényeket Szombathelyen, hátrányos helyzetű emberek által lakott területeken. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez bűncselekmény, és azt kérte, hogy ha valaki a Fidesz nevében megbízólevél és igazolvány nélkül ajánlószelvényt gyűjtő emberekkel találkozik, azonnal értesítse a helyi Fidesz-irodát vagy a rendőrséget.