Kósa szerint rendkívüli intézkedések jöhetnek

2010.03.21. 21:51 Módosítva: 2010.03.21. 21:51

Rendkívüli, a költségvetést tehermentesítő intézkedésék bevezetésére lehet szükség - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

Az ellenzéki politikus szerint az államháztartás egész évre tervezett hiánya eléri a 100 százalékot a kormányváltás idejére, ezért szükség lehet rendkívüli intézkedésekre. Nem mond igazat sem Bajnai Gordon, sem Oszkó Péter, mert a hiány, amit ők megterveztek, a 3,8 százalék, az 7 százalék körül van a tervezés állapotában. Nem azért, mert kormányváltás lesz, hanem, mert egy csomó sunyi trükköt (...) a költségvetésbe beépítettek" - fogalmazott az alelnök.

Kósa március 15-én
Kósa március 15-én

Például a MÁV nyárra összeomlik, le fognak állni a vonatok, nem tudják kifizetni a vonatok működtetéséhez a dieselolajat és az áramot, nem biztos, hogy a vasutasoknak lesz fizetése. Szerinte úgy tolták el a MÁV finanszírozását, hogy nem tudjuk megmondani, hogy milyen állapotban lesz nyáron.

Kósa Lajos azt mondta, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, egy sor olyan intézkedést tervez, amelyek közvetlenül és azonnal tehermentesíti a költségvetést.

Példaként említette, hogy mintegy 30 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha megszűnnének a beruházásokhoz kapcsolódó kiviteli tervek tervellenőri műveletei. Az önkormányzatok esetében azonnal hozna megtakarítást ha átfésülnék a különböző szociális, oktatási és egyéb állami, önkormányzati intézményekre vonatkozó szabályokat. Kósa Lajos szerint 40 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha a beruházások két évvel ezelőtti tűzrendészeti előírásait visszaállítanák.

"Száz milliárdot össze tudnánk hozni, ha még 20 percet tudnánk beszélni, lehet, hogy már 150-nél tartanánk" - jegyezte meg a fideszes politikus.