Lapátra tették siklósi fideszeseket

2010.01.26. 17:52
Feloszlatta a Fidesz a párt legnagyobb létszámú baranyai szervezetét. A siklósi fideszesek akkor kerültek nyílt ellentétbe a pártvezetéssel, amikor nem támogatták Tiffán Zsolt, villányi borász képviselőjelöltségét, hanem a jelenlegi honatya, Kékkői Zoltán megtartása mellett kardoskodtak. A siklósiak szerint azonban ennél többről van szó: szembe mentek a szocialista városvezetés nagyberuházásával, amelyről számukra csak később derült ki, hogy a Fidesz regionális igazgató üzlettársának érdekeltségébe tartozik.

Az Index információi szerint a 68 tagú siklósi Fidesz szervezet vezetői már a hét elején megkapták a párt hivatalos határozatát arról, hogy a városi csoportot kitették a pártból.

Az oszlatás a képviselő-jelölés miatt kitört nyílt ellenállás következménye. A Siklós és Villány környéki Fidesz-szervezetek tagsága az ősszel kétszer is szavazott arról, hogy ki legyen a választókerület országgyűlési képviselőjelöltje, Tiffán Zsolt vagy Kékkői Zoltán. Mindkétszer a 12 éve a parlamentben ülő, ám 2006-ban az egyéni kerületi választást elvesztő Kékkői Zoltán kapott bizalmat, az országos vezetés azonban a helyiek döntése ellenére Tiffánt jelölte. A siklósiak hiába kardoskodtak, csak azt érték el, hogy végleg elmérgesedett a viszonyuk az országos vezetőkkel.

A siklósi csoport volt elnöke, Szalai Ottó az Indexnek azt mondta, hogy a feloszlató határozat szerint a döntés okai az eredménytelenség, és a koncepciótlan, konfrontatív politizálás voltak. Szalai szerint az eredménytelenség vádja kifejezetten bántó a helyiekre nézve, hiszen a párt a tavaly júniusi EP-választást Siklóson mind a 11 körzetben megnyerte, sőt, jobb szerepelt az országos átlagnál.

A volt helyi elnök szerint az igazi problémát az jelenthette, hogy a többször is neki mentek az 5,1 milliárd forintból gazdálkodó város 3 milliárd forintos, hitelből finanszírozott nagyberuházásának, a termálfürdő építésének. Szalai szerint a siklósi Fidesz a beruházást folyamatosan bírálta, nem szavazta meg, elmondta, hogy pazarló, nem térül meg a városnak, csődbe viszi a települést. A pár éve épült strand 3 havi működéssel évente 20-25 millió veszteséget hozott a városnak, egy egész éves működés esetén - a teljes infrastruktúrával, több évtizedes fürdővárosi hagyománnyal bíró Harkánytól 4 kilométerre - beláthatatlan következményekkel járhat.

Szalai szerint azonban néhány hónapja derült ki számukra, hogy szocialista városvezetés projektjét a Fidesz regionális igazgatója, Bánki Erik üzlettársa építi. A beruházó cég, az Aquaplus vezetőjének van egy közös vállalkozása Bánkival, ráadásul az előkészítő tanulmányt is Bánki unokatestvérének tanácsadó cége készítette.

Turisztikai szakmai szempontból értelmetlennek látom Szalaiék álláspontját, hiszen több mint egy évtizede része a településfejlesztési programnak a fürdő megépítése – mondta Bánki Erik, aki az Indexnek leszögezte, semmi köze ahhoz, hogy az Aquaplus, illetve hogy unokatestvére tanácsadó cége dolgozik a siklósi önkormányzatnak. A cégek a megbízásokat közbeszerzési pályázatokon nyerték el.

Bánki szerint a leváltott siklósi vezető most megpróbál előrángatni olyan sztorikat, amelyekkel magyarázhatja a szervezet feloszlatását, pedig az, egészen más okok miatt történt. A regionális igazgató szerint a csoportvezető ténykedése a város jobboldali köreiben már hosszú ideje vállalhatatlan volt, Szalai pedig már a 2006-os választáson is messze alulmaradt az MSZP-s riválisával szemben, pedig akkor az egész országban tarolt a Fidesz.