Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Lendvai levelet írt a baloldalhoz

2010.04.26. 17:17
Lendvai Ildikó, az MSZP vasárnap leköszönt elnöke levelet intézett a baloldalhoz, a levélből részleteket közlünk.

"Mire ez az írás megjelenik, bejelentettem lemondásomat az MSZP elnöki posztjáról. Ez demokráciákban ilyenkor természetes. De van, amiről nem mondok le. Pontosabban: amiről nem mondhat le a magyar baloldal, nem mondhat le az MSZP. Nem mondhat le egy politikai szerepről, nem mondhat le, nem szabadulhat meg a felelősségtől. A felelősségtől a múltért, és különösen a felelősségtől a jövőért. A múltért való felelősség mibenlétének és arányainak elemzése még nyílván hosszú viták tárgya."

"...azok közé tartozom, akiknek meggyőződése: az MSZP kifejezetten baloldali célokba vágott bele, ám akár kínjában, kényszerből, akár kellő képesség híján, de nem igazán baloldali módszerekkel, vagyis nem beavató, részvételt kérő, szövetségeseket kereső módon. Már pedig ha felülről jön az "áldás", nehéz azt áldásnak tekinteni. Helyes volt, hogy szembenéztünk azzal, az intézményrendszer újjászüli az egyenlőtlenséget, hogy többet kaphat az oktatás, az egészségügy közszolgáltatásaiból, akinek eleve több van pénzből, kapcsolatból, információból. A reformok szélesíteni akarták az igazi demokráciát, de ezer okból a "felvilágosult abszolutizmus", egyfajta népoktató baloldali jozefinizmus útjára szorultak."

"Régen azt mondták, az MSZP-re "Kádár-népe" szavaz. Régen nincs így. Az 1 millióban ott vannak azok, akik szociális helyzetük javítását, emelkedésüket a baloldaltól várják és sokszor kapták is. Annak idején értük született a baloldal, ők azok, akik a saját munkájukon és a közösségi ellátásokon túl másra nem számíthatnak. Nem, már rég nem Kádár-népe. Ha más nevet kell választani, sokkal inkább "Horn Gyula népe" , vagy később "Medgyessy népe", akik sok mindenért joggal vártak kárpótlást. És ott van köztük "Gyurcsány népe", akik épp a változást, a reformokat, a baloldal progresszív elkötelezettségét látták felragyogni néhány fényes pillanatban. Az utolsó esztendő tartotta meg, vagy vonzotta ide azokat, akik a politikai nagyotmondás vagy gügyögés helyett a higgadt felelősséget, a szakszerű politikát várták. Ők "Bajnai népe"."

"Az MSZP két rossz úton is elindulhatna a kispárti lét felé. Az egyik út az, ha bezárkózik hagyományos bázisának középkorú és idősebb korcsoportjaiba, de sem nekik, sem másoknak nem képes modernet, izgalmasat, újat mondani, és szavazói szép lassan fogyatkoznak. Ezt nem akarom. Kis párttá válhat még gyorsabban, ha a másik rossz utat választja. Ha kizárólag a reformista-liberális demokrata elit pártjává válik, és finnyásan "osztogatónak" és "populistának" bélyegez minden, mégoly megalapozott szociális törekvést. Lehet, hogy egy ilyen pártban néhányan kellemesen éreznénk magunkat, és a jelenleginél jóval nagyobb sajtószimpátia mellett igényes vitákat folytathatnánk értelmiségi szalonokban. Sok mindenben igazunk is lehetne. Csak éppen soha nem kaphatnánk lehetőséget a kormányzásra."

"... nemcsak arról van szó, hogy külön-külön egyik szavazóbázis sem elég az üdvösséghez. Ez nem szimpla matematika. Arról van szó, van-e társadalmi, erkölcsi legitimitása az MSZP-nek. Szerintem persze van. De akkor, és csak akkor, ha a modernizációs és a szociális-szolidáris felelősség egyszerre gyakorolható. Ha van realitása annak, hogy Magyarország úgy emelkedjen, hogy a nehezebben élők vele együtt emelkedjenek. Van persze sikeres jobboldali modernizáció is, csak túl sok a halott az út mentén. És van populista-paternalista, avitt baloldaliság is. De a modern baloldalnak egyedül az ad erkölcsi felhatalmazást, a szocialista frakciónak csak akkor érdemes a parlamentben üldögélnie, ha van más út is. Ha nem csak Magyarország nem szakad le végzetesen, de benne a külvárosi lakótelep, a falusi kockaház lakója, és a cigánysor sem.

"Most vesztettünk. De az MSZP erős ellenzéki párt maradt. Matematikai értelemben átmentünk a tű fokán. Most jön a neheze. Hogy politikai és erkölcsi értelemben is átmenjünk a tű fokán. Ez lesz a baloldal legnagyobb próbatétele és legizgalmasabb korszaka. Ki-ki a maga helyén erre készüljön."