Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mádi Lászlót nem indítja a Fidesz a választáson

2010.01.29. 12:40 Módosítva: 2010-01-29 19:22:00
A fideszes Mádi László nem indulhat a választáson, miután egy szakmai fórumon a pártjától eltérő véleményt fogalmazott meg az ingatlanadóval kapcsolatban. A gyors és határozott kirúgás a többi pártpolitikusnak is szól. Az pártelnökség szigorú nyilatkozategyeztetési kötelzettséget írt elő a jelölteknek.
Mádi László a parlamentben
Mádi László a parlamentben

A fideszes Mádi László nem indulhat a választáson, közölte a Fidesz az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott, Cser-Palkovics András szóvivő által jegyzett közleményben.

Az éles reakció előzménye a politikus egy csütörtöki nyilatkozat. „Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető” – mondta az Alkotmánybíróság döntését értékelve a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete rendezvényén.

A Fidesz a 30 milliónál nagyobb értékű ingatlanokra kivetett vagyonadót bevezetése óta élesen támadta, mert azt igazságtalannak tartotta. A párt politikusai azóta folyamatosan azt hangoztatták, hogy kormányra kerülésük esetén azonnal eltörölnék ezt az adófajtát.

Az Index információi szerint Mádi gyors és határozott kirúgása egyben figyelmeztetés is a párt többi címvárományosának. Az elnökség a kampányra szigorú kommunikációs fegyelemre utasította politikusait, a fontosabb, országos témákat érintő megnyilatkozások előtt kötelezővé tették az egyeztetést Szijjártó Péterrel, a párt szóvivőjével. Forrásaink szerint a pártvezetés az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy többen is önállósították magukat, ezért kellett példát statuálni.

Mádi nyilatkozata ráadásul szöges ellentéte volt a Fidesz hivatalos álláspontjának, ezért nagy megrökönyödést váltott ki a párt belső köreiben.

Mádi László 1988 óta tagja a Fidesznek, 1990 óta folyamatosan parlamenti képviselő, és tizenkét éve a Fidesz egyik frakcióvezető-helyettese. A rendszerváltás óta tagja a költségvetési bizottságnak, az utóbbi években a Fidesz lakásügyi szakpolitikusaként dolgozott.

Az Orbán-kormány utolsó hónapjaiban a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára is volt. A közgazdász végzettségű politikus a most elmúló ciklusban költségvetési-, adó- és lakásügyekben, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő kérdésekben volt aktív a parlamentben.

Ingatlanadóról szóló, vesztét okozó megszólalása előtt utoljára azzal került január elején a hírekbe, hogy 10 évre szóló lakáspolitikai koncepciót, és 2011-től lakásépítési adókedvezményt ígért a Fidesz nevében.

"Nagyon sajnálom, hogy szavaimat félreértették, illetve félreértelmezték. Én a vagyonadó ellen vagyok" - fogalmazott esti közleményében a politikus. A történtek ellenére fideszes voltam, vagyok és leszek, tette hozzá.