Május 14-én ülhet össze az új parlament

2010.04.25. 19:40

Fontosabb részletek
  • A Fidesz kétharmados többséget szerzett.
  • Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége lemondott.
  • Orbán Viktor a régi rezsim békés megdöntéséről beszélt.
  • A második fordulóban a nem fideszes jelöltek közül csak Tóth József (MSZP) és Molnár Oszkár (független) nyert, Szanyi Tibor (MSZP) vezet.
  • Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tizenöt szavazókörben nem mentek el az MSZP delegáltjai, és ezt „nem feltétlenül lehet helyeselni” – mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője. Át fogják tekinteni, mi is történt, egyes delegáltak miért döntöttek úgy, hogy nem mennek el, tette hozzá. (MTI)

     

  • Dúró Dóra a Jobbik szóvivője azt mondta, hogy szimpatizánsaik a parkolóban várják az eredményt. Azért nem engedték be őket, mert ötven meghívott vendégüknek külön szolgáltatást szerettek volna nyújtani. „Olyan értelmiségiek ők, akik segítették a párt munkáját. Például Hegedűs Lóránt vagy a gárdafőkapitány Kiss Róbert.” Megkérdeztük Dúró Dórát arról is, hogy a mandátumbecslések szerint a Jobbiknak nem lesz meg a párt által vágyott ötven parlamenti szék, a szóvivőjelölt azt mondta, hogy nem akar becslésekre hagyatkozni. „Nem szeretnénk becslésekbe bocsátkozni, meglátjuk, hogyan alakulnak az eredmények.”

  • Baranya négyes választókerületében nem volt kampánycsendsértés, ami 1991 óta nem fordult elő a körzetben. Öt település nem hivatalos végeredménye már meg is van, mindegyikben fideszes jelölt nyert. Egy-másfél óra múlva meglesz a végeredmény. Az egykori fideszes, most függetlenként induló Molnár körzetében harc várható fideszes riválisa és közte, mivel a Jobbik visszaléptette jelöltjét Molnár javára. A részvételi arány abban a körzetben nagyobb volt, mint az országos átlag. (Hír tv)

    02
    Fotó: Huszti István
  • 20 százalékos feldolgozottságnál a fügetlenként induló Molnár Oszkár vezet (43,6%) a fideszes Daher Pierre (34,97) és az MSZP-s Gúr Nándor előtt (21,42%).

  • Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint nem közvéleménykutatást kell nyerni, hanem választást: „Köszönet jár mindenkinek, aki elment szavazni, de mint tudjuk, az első fordulóban az emberek már döntöttek az ország jövőbeli irányáról. Szerintem örömteli, hogy mégis ennyien elmentek a második fordulóra.” Az MSZP eredményéről Szíjjártó csak a végeredmény után beszélne, szerinte sokkal fontosabb, az a széles társadalmi felhatalmazás, amit a Fidesz kapott a szavazóktól. (Hír tv)

  • Hangos tapssal reagáltak a jobbikosok a párt eredményváró rendezvényén, amikor kiderült, hogy húsz százalékos feldolgozottság mellett Molnár Oszkár független, Jobbik-támogatású jelölt vezet Edelényben.

  • Gyüre Csaba, a  Jobbik alelnöke választási csalásokról beszélt pártja eredményváró rendezvényén. „Északkelet Magyarországon tapasztaltunk visszaéléseket, Ózd és Tiszavasvári választókerületekből érkezett olyan információ, hogy kisbuszokkal szállították a cigányokat szavazni. A helyi jobbikosok oda is mentek, ahol ilyet tapasztaltak, és körbevették őket a cigány származásúak, és megfenyegették őket életveszélyesen, ezért bejelentést tettek a rendőrségen” – mondta Gyüre.

  • Balczó Zoltán, a párt országos alelnöke, EP-képviselője negyed nyolckor értékelte az eddigi eredményeket. „A pontos adatokat nem ismerjük. 43 választókerületben volt érdekelt a Jobbik, volt olyan is, ahol a mandátumszerzés esélyével szálltak ringbe jelöltjeink. Nem tudjuk, hogy egyéni mandátumot szereztünk-e.” Balczó azt mondta, hogy a Jobbik ötven körüli mandátummal fog rendelkezni a Parlamentben, majd hozzátette, hogy bár a második forduló estéjén a párt nem tart ünnepi rendezvényt, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ünnepelni. „Ennél nagyobb erővel eddig a magyar Parlamentben csak a Fidesz és az MSZP rendelkezett. Sikernek kell elkönyvelnünk ezt az eredményt, de ez a siker nem a célba érés.”

  • Mindenhol bezártak a szavazóhelyek, nincs olyan szavazókör, ahol még szavaznának, mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője. Csütörtök éjfélig a külföldi szavazókörökben leadott szavazatok is beérkeznek, így legkésőbb péntekre meglesznek az eredmények. (MTV)

  • A Szili Katalin által vezetett Szövetség a Jövőért Mozgalom szerint az MSZP-nek meg kell újulnia, a kudarcokért felelős vezetőknek háttérbe kell vonulniuk. A szövetség közleménye szerint az MSZP már a választás első fordulójában történelmi vereséget szenvedett, és ez a szélsőjobboldali radikalizmus térnyerésével párosult. Döntő szerepet játszott ebben, hogy a társadalom meghatározó többsége elutasította a Gyurcsány Ferenc politikájával azonosítható, szociáldemokratának nevezett, de minden ízében neoliberális társadalom- és gazdaságpolitikát. (MTI)

  • Balczó Zoltán elmondta, hogy bár reménykedik benne, hogy sikerül egyéni mandátumot nyerniük, legfőképpen az országos listás szereplés miatt bízik abban, hogy minél több jobbikos szavazó leadta ma a szavazatát. A hárshegyi úti eredményvárón nem készülnek ünneplésre, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének büszkék az eredményre. Kiemelte, hogy a rendszerváltozás óta csak a Fidesznek és az MSZP-nek volt nagyobb frakciója, mint a Jobbik most várható ötven fő körüli képviselőcsoportja. (M1)

  • Mindenkinek a Fidesz feliratú zsíroskenyér a kedvence a Vörösmarty téren. Ma este valószínűleg beüzemelik az üvegpalota második emeleti fogadótermét, pezsgők és jó borok várják a fideszes politikusokat és családtagjaikat. Az első fordulóban is ünnepelni akartak itt, de az elhúzódó eredményhirdetés miatt az Orbán-sajtótájékoztató után mindenki lelépett, az állófoadásból így nem lett semmi. Politikusok egyelőre kevesebben vannak a helyszínen, mint az első fordulóban.

  • Várhatóan fognak ünnepelni este, de a képviselőjelöltjeik egyelőre a családjukkal, barátaikkal vannak, mondta Hámori Hanna, az LMP szóvivője. (MTV)

  • Budai Bernadett másodjára már válaszolt arra a kérdésre, hogy a Fideszt demokratikus pártnak tekinti-e. Mint mondta, demokratikus oldalnak ők azokat a szavazókat nevezték, akik a kétharmad ellen vannak, a Fidesznek pedig vannak nem demokratikus jellemvonásai.

  • "Sok körzetben az MSZP-s képviselőt érte olyan vád, hogy bejutott, pedig ez nem bizonyult valósnak" - válaszolta újságírói kérdésre Budai Bernadett. A kérdés arra vonatkozott, hogy ezt a fajta kampányt szocialista jelöltek (is) folytatták. azt kivizsgálják, hogy Csepelen miért nem mentek el a választási bizottságba a szocialista delegáltak.

  • Lendvai Ildikó pártelnök elhárította a lemondását firtató újságírói kérdést, amikor megérkezett az MSZP fővárosi székházába, de az MTI úgy tudja,  hogy még az este bejelentheti lemondását. Információik szerint az is elképzelhető, hogy a pártelnökkel együtt az elnökség is felajánlja lemondását. Megérkezett a székházba Mesterházy Attila, Lamperth Mónika és Szekeres Imre elnökhelyettesek, Puch László pártigazgató, Hiller István oktatási miniszter és Kovács László volt uniós biztos. (MTI)

  • Budai Bernadett a választási részvételt értékelte első sajtótájékoztatóján. "Relatív alacsonynak" minősítette a részvételt, ez pedig "nem ad okot az örömre". Főleg azért, mert a szocialisták az elmúlt két hétben a Fidesz kétharmadának megakadályozására törekedett. A szocialisták szerint két magyarázat lehet. Álmaikban a "demokratikus szavazók" azokra a körzetekre koncentráltak, ahol volt esélyük a győzelemre. Persze az is elképzelhető, hogy a szavazókat már nem érdekelte az egész, főleg, mert az elmúlt két hétben "olyan megtévesztő üzenetek voltak, hogy a választás lefutott". Szerinte olyan is volt, hogy azt híresztelték, a szocialista jelölt visszalépet, vagy listáról már bejutott.

    kk
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az m1 tudósítójának azt mondta, hogy a második fordulóban a létrehozandó nemzeti egységről kellett véleményt mondaniuk az embereknek. A Fidesz reméli, hogy megnyerik azt az 52 mandátumot, ami a kétharmados többséghez szükséges, mivel "ez az ország az érdeke".

     

  • A térre folyamatosan érkeznek a szimpatizánsok. Van, akinél nemzeti színű zászló van, mások településnévvel ellátott táblát tartanak a kezükben. A felállított színpadon könnyűzenei koncertek zajlanak, a szünetekben a Hír tv élő adása látható a kivetítőkön. (MTI)

  • Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Hír t riporterével beszélget. A részvétel véleménye szerint mindenhol visszaesett. A baloldali szavazók számára szerinte nem volt tétje ennek a második fordulónak, hiszen fordítani úgysem tudnak. „Nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre, de hetven-nyolcvan százalékig biztos vagyok benne, hogy meglesz a kétharmad. Ez a választás történelmi győzelem volt már az első fordulóban is, a kétharmad már csak a ráadás lenne. Azt gondolom, hogy ezt így kell kezelni, és ha nem lesz meg a kétharmad, azt nem szabad vereségként felfogni.”

  •  

    A Vörösmarty téren felállított színpadon könnyűzenei koncertek zajlanak, a szünetekben a Hír tv élő adása látható a kivetítőkön. A térre folyamatosan érkeznek a szimpatizánsok. Van, akinél nemzeti színű zászló van, mások településnévvel ellátott táblát tartanak a kezükben. A helyszínre este fél 7-ig Navracsics Tibor, Kósa Lajos, Soltész Miklós, Bánki Erik, illetve Nyitrai Zsolt érkezett meg. (MTI)

     

  • Nem engedik be az egyszerű szimpatizánsokat a Jobbik eredményváró rendezvényére. Az imént két idős hölgyet hazaküldtek, mondván, a sajtó regisztrált munkatársain kívül csupán ötven meghívott vendéget engednek be az eseményre. Vona Gábor várhatóan kilenc-fél tíz körül tart sajtótájékoztatót, előtte, fél nyolc körül Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője beszél majd.

  • Az angyalföldi Kassák-gimnáziumban voltak jogosultak a legtöbben a lakóhelyüktől távoli szavazásra. Az első fordulóban több százan várakoztak itt, a Hír tv szerint azonban most üres termek, lézengő emberek jellemzik az épületet, mindenkinek sorban állás nélkül sikerült szavazni. A választásra jogosultak 40%-a szavazott, az urnákat hétkor biztosan lezárják, és percek múlva megkezdik a szavazatszámlálást.

  • Fél hétkor találkoztunk Harangozó Gáborral. A szocialisták volt EP-képviselője a magyar parlamentnek eddig nem volt tagja, a választások után viszont már biztosan az lesz, országos listáról szerezhet mandátumot. Harangozó igazi kuriózum: új szocialista parlamenti képviselő, ilyen legfeljebb öt lesz az új parlamentben, ez az összes képviselő 1,3 százaléka. Harangozó örül, hogy bejutott, a választási eredményeket amúgy fejének oldalirányú ingatásával kommentálta.

  • Fideszes forrásaink szerint Hunvald György ma is élt szavazati jogával a Venyige utcai börtönben, ahol a kőbányai 14. választókerület egyéni jelöltjei közül választhatott. Az indulók: Dr. György István (Fidesz–KDNP), Arató Gergely László (MSZP), Farnady László (Jobbik).

  • A szocialisták az elmúlt két hétben „a demokráciáért, a teljhatalom ellen” kampányoltak, nem túl intenzíven. Elméletben tehát a Fidesz kétharmados győzelmének a megakadályozása volt a céljuk. Erről persze szó sincs, valójában azt is sikerként értékelhetnék, ha abban a négy választókerületben, ahol visszaléptek az LMP javára, jelentősen növekedne az LMP szavazóinak a száma. A másik reményük, hogy legalább Tóth József megnyeri választókerületét, a budapesti 20-ast. Aki még nyerhet: Szanyi Tibor a budapesti 19-esben, illetve Botka László a szegedi 3-asban.

  • Csökkent a férőhelyek száma a sajtószobában a szocialistáknál. Cserébe lett hang a tévén, a Chelsea-Stoke City angol bajnoki mérkőzést közvetítik. Ha elég gyorsan megy a számlálás, háromnegyed kilenckor a Sampdoria-Roma rangadót is kapcsolhatják. A baloldal amúgy napközben egy győzelmet már szerzett, a munkáscsapat Livorno 3-1-re verte a Cataniát, de így is tökutolsó - ezzel alig múlja alul a szocialisták választási eredményét.

  • A Fidesz politikusai a Vörösmarty téri irodaházban, szimpatizánsai a téren várják az eredményeket. Helyszíni tudósítójnk értesülései szerint Orbán Viktor a végleges eredmények után a téren mondja el beszédét. A jelenlévők szerint az alacsonyabb részvételi adatok nem azt jelentik, hogy a Fidesz-szavazók maradtak volna otthon.

  • Este hatig csak három szocialista politikus bukkant fel a párt Jókai utcai székházában: a listáról már bejutott Bárándy Gergely, a parlamenttől biztosan búcsúzó Havas Szófia, valamint Török Zsolt, aki ha hatvanfős lesz a szocialista frakció, még be is juthat. De valószínűbb, hogy nem.