Fontosabb részletek
  • A Fidesz kétharmados többséget szerzett.
  • Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége lemondott.
  • Orbán Viktor a régi rezsim békés megdöntéséről beszélt.
  • A második fordulóban a nem fideszes jelöltek közül csak Tóth József (MSZP) és Molnár Oszkár (független) nyert, Szanyi Tibor (MSZP) vezet.
  • Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz sajtó szerint a Fidesz fejleszteni kívánja az együttműködést Oroszországgal, mivel az orosz piacon már majdnem annyi magyar árut értékesítenek, mint a német piacokon. A szomszédos országokkal való kapcsolat viszont véleményük szerint romolhat, ha a határon túli magyaroknak megadják a választójogot. A választások fő szenzációja azonban a Jobbik bejutása a parlamentbe. Mint a Kommerszant kiemelte, "a Jobbik harcolni kíván a az ország egyoldalú EU- és NATO-orientációja ellen" és az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszony minden eszközzel való fejlesztéséért lép fel. (MTI)

  • Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a cigányság és a társadalom alsó harmadában élők élethelyzetét javító programot tenne le az új kormány asztalára. Az OCÖ az új kormánynak szánt javaslatait csütörtökön mutatja be sajtótájékoztatón, majd a kabinet felállása után átadja a kormányfőnek, mondta Balog József elnökhelyettes. A programterv főbb elemei között a közmunka és foglalkoztatás, a szakképzés és átképzés, a lakhatás témakörében pedig a telepfelszámolás, a telepszerű lakókörnyezetek infrastrukturális ellátását említette, de az egészségügyre és a környezetvédelemre is van kidolgozott javaslatuk. (MTI)

  • Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szűkszavú közleményben erősítette meg, hogy a párt elnöksége "mai ülésén tárgyal az elkövetkező hetek feladatairól, melynek során szóba kerülnek az Országgyűlés alakuló ülésével, valamint a leendő frakció megalakulásával kapcsolatos kérdések, illetve a kormányzati munka előkészítése". (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mesterházyt javasolja frakcióvezetőnek az MSZP elnöksége

    A választási vereség ellenére miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát ajánlja frakcióvezetőnek az MSZP elnöksége. A keddi elnökségi ülésen a helyettesekről nem volt szó. Az MSZP frakciója május 3-án tarthatja alakuló ülését, ekkor választhatják frakcióvezetővé Mesterházyt. (MTI)

  • A Bajnai-kormány az új Országgyűlés alakuló ülésére, május 14-re elkészít és nyilvánosságra hoz minden, az átadás-átvételről szóló dokumentumot, közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Hozzátette, az általuk készítendő leltár teljes lesz, szinte minden olyan adatot tartalmaz majd, amelyet a Fidesz törvénybe foglalna. A technikai ügyekről egyeztettek volna a Fidesszel, a párt azonban jelezte, nem vesz részt a megbeszélésen. (MTI)

  • Felcsút mellett egy szállodában jelenleg is ülésezik a Fidesz elnöksége az RTL Klub információi szerint. Az országgyűlési választásokon nyertes párt vezetése a következő hetek menetrendjéről és a leendő kormány első intézkedéseiről tárgyal. (FH)

  • Harmincöt fő körüli lesz a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója, de lehet ennél több is, mondta Harrach Péter, a KDNP alelnöke. Szerinte idén nem lesz könnyű helyzete az új kormánynak, mivel „örökölt" költségvetéssel dolgozik majd. Bár nagyobb lépések csak jövőre várhatók, már idén is lesznek a választók által érzékelhető, jól látható érdemi intézkedések. (Duna TV)

  • cikkünk a témában:

    Gyorsan viszonylag nagyot gyengült a forint

    Kora reggel 262,80 forintot közelítette az euró árfolyama, azonban bő fél óra leforgása alatt 264,60 forintig szaladtak a jegyzések.

  • cikkünk a témában:

    Mécs elhagyna egy betűt az Alkotmányból

    Elhagyna egy "a" betűt az alkotmányból Mécs Imre, az MSZP-frakció távozó tagja, aki módosító indítványát a választás másnapján, hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek. (MTI)

  • Országos elnökségi, majd megyei elnöki ülést tart az MSZP kedden. Az országos elnökség ülésén a kongresszus előkészületeiről lesz szó. A tanácskozásokon dönthetnek arról, hogy a teljes körű tisztújítást az önkormányzati választások előtt vagy inkább után tartsa az MSZP. Lendvai Ildikó a Magyar Televízió Az este című műsorában közölte: a kedden dönthetnek arról is, hogy a testület kit ajánl a frakcióvezetői posztra. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Băsescuhoz hasonlítják Orbánt

    A megizmosodott hátországgal maga mögött a második Orbán-kormánynak minden eszköze megvan arra, hogy életbe léptesse a Magyarország kilábalásához, fellendítéséhez szükséges gazdaságpolitikai intézkedéseket, írja keddi számában a Krónika. Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) cikke Traian Băsescu román államfővel hasonlítja össze Orbán Viktort.

  • Pokorni Zoltán a Mokkában azt mondta, nagyon tiszteli Sólyom Lászlót, de szerinte mandátumának lejárta után nem ő lesz a köztársasági elnök. Arra a kérdésre, hogy Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének le kell-e mondania, igennel felelt. Orbán Viktor hétfőn még úgy fogalmazott, „büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre és a vezetőire is, nem az offshore-lovagok helye az." (TV2)

  • Stabilizálódott a forint kora reggel: az eurót 262,93 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben; hétfőn későn este 262,86 forint/euró volt az árfolyam. (MTI)

  • Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke nem cáfolta az Index információját, hogy a nyilvánosság teljes kizárásával több alkalommal is informális ülést tartott már Orbán Viktor vezetésével az új kormány, bár ő inkább "szakértői csoportok tanácskozásának" nevezte a megbeszéléseket. A leendő kormánytagokról nem nyilatkozott, de annyit hozzátett, hogy "a sajtóban megjelent találgatások nem állnak messze a valóságtól". (TV2)

  • A következő hetek, hónapok menetrendjét véglegesíti a Fidesz elnöksége mai ülésén. Orbán Viktor, a párt elnöke pénteken a Hír TV-nek adott interjúban azt mondta, a parlament megalakulása után egy héttel már be tudnak terjeszteni több olyan indítványt, amelyet a kormány megalakulásától függetlenül megtárgyalhat, jóváhagyhat a Ház. (MTI)

  • Először a párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatait fogja beterjeszteni az Országgyűlésben a Lehet Más a Politika (LMP) - mondta Schiffer András, a párt listavezetője a Népszavának. A pártban a legfontosabb kérdés a 16 fős frakció megalakítása, aminek időpontja még bizonytalan. "Egyelőre nem ismerjük a következő parlament bizottsági struktúráját, ennek előbb létre kell jönnie, csak aztán látjuk meg, hogy ki mit tud vállalni a konkrét feladatokból", mondta Schiffer. (MTI)

  • Orbán Viktor a következő mondattal zárta vasárnapi győzelmi beszédét: "Végül szerényen és alázattal azt üzenjük Magyarország polgárainak, hogy megértettük és diadalra vittük a magyarok történelmi álmát. Vincit voluntas tua! Győzedelmeskedjék hát a te akaratod!"

    A Laudator temporis acti blog szerzője szerint Orbán szövegírója nem a megfelelő latin szöveget illesztette a beszédbe. „A 'vincat voluntas tua' lett volna a helyes ugyanis, azaz a vincit-et ('győz') coniunctivusba kellett volna tenni (vincat, 'győzzön'), hogy ezáltal felszólító értelmet nyerjen” - írja.

    A blogszerző szerint „a latin - hibás - mondat ad valami konzervatív-jogászos-humános színezetet a beszéd végének, illetve a deákos kiszólással az egyházak felé is tett egy gesztust Orbán. Kár, hogy a csuhások tényleg tudnak latinul.”

  • cikkünk a témában:

    Csereberék a Jobbik soraiban

  • cikkünk a témában:

    Lendvai levelet írt a baloldalhoz

    "Matematikai értelemben átmentünk a tű fokán. Most jön a neheze. Hogy politikai és erkölcsi értelemben is átmenjünk a tű fokán. Ez lesz a baloldal legnagyobb próbatétele és legizgalmasabb korszaka" - írta a leköszönt pártelnök.

  • cikkünk a témában:

    Vona Gábort a Fidesz-féle számonkérés izgatja

    A Jobbik elnöke Orbán-beszédből hiányolta a konkrétumokat, ugyanakkor pártja parlamenti munkájáról kevés konkrétumot árult el hétfői sajtótájékoztatóján. Még idén nemzeti emléknappá nyilváníttatná június negyedikét, a trianoni döntés évfordulóját.

  • Az MSZP május végi, június eleji kongresszusán megválasztandó új pártelnökének a teljes tisztújításkor újból meg kell méretnie magát, közölte Lendvai Ildikó. Az MSZP feltehetőleg a május végi, június eleji kongresszuson a tartalmi kérdések megvitatásán túl megválasztja új elnökét, és dönt a tisztújítás menetéről is.

    A menetrendről szóló egyik variációról azt mondta: az alulról felfelé építkezve, teljes körben rögtön megkezdődik a kongresszus után a tisztújítás, ez esetben az MSZP szeptember elején választat új elnökséget. A másik forgatókönyv szerint a tisztújítás az alapszabály-módosítás és az önkormányzati választás után lesz, és így az év végén zárulhat le.

    Az MSZP új parlamenti frakciója május elején megalakulhat, az MSZP szabályainak megfelelően a frakció megalakulása előtt az elnökség tesz javaslatot a frakcióvezető személyére, közölte még Lendvai Ildikó. (MTI)

  • A Fidesz nem vesz részt azon az egyeztetésen, amelyet a miniszterelnök kabinetfőnöke kedd délelőttre kezdeményezett a párttal az átadás-átvételről. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a neki címzett meghívásra az MTI-hez hétfőn eljuttatott válaszlevelében úgy reagált, hogy szerinte nem zárt ajtók mögötti „konzultációkra”, hanem az emberek számára nyitott, egyértelmű jogi keretek között zajló, alapos eljárásra van szükség. Emlékeztetett arra, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának és érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be az új Országgyűlés megalakulása után. (MTI)

  • Jókívánságait fejezte ki Orbán Viktornak Angela Merkel német kancellár. Merkel, a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is levelet küldött Orbán Viktornak. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a választások után Orbán Viktor nagy politikai és gazdasági feladatok előtt áll. Ezek teljesítéséhez a kancellár sok erőt és sikert kívánt. A német kancellár rámutatott, hogy a Fidesz hatalmas többségéből különleges felelősség adódik Magyarország jövője szempontjából. Merkel biztosította Orbán Viktort, hogy munkájában megbízható partnerként  számíthat Németországra, és örömmel tekint várható együttműködésükre. (MTI)

  • Levélben gratulált hétfőn Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez. „Az Önök választási győzelme abban a sorsdöntő időszakban következett be, amikor Magyarország és az Európai Unió összes többi tagállama a gazdasági és pénzügyi válság következményeit éli át.” Buzek azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az Orbán vezette kormány napirendjén fontos helyen szerepel majd a munkapiaci helyzet, a jelentősen megnövekedett munkanélküliség kérdése. Buzek felhívta a figyelmet arra is, hogy 2011 első felében Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét, és azt írta, hogy nagyon szoros együttműködésre számít az új magyar kormánnyal ebben a közelgő fontos időszakban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A Republikon Intézeté és a Századvégé volt a legpontosabb mandátumbecslés

    A választás első fordulója előtt a Republikon Intézet, április 11-én este a Századvég adta a legpontosabb mandátumbecslést. Azt, hogy a Fidesznek meglesz a kétharmados többsége, minden intézet megjósolta, egy kivétellel azonban a ténylegesnél nagyobb kormánytöbbséget jósoltak.

    A Republikon elemzői a Fidesz–KDNP-nek 267, az MSZP-nek 62, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 10 képviselői helyet jósoltak. Mivel a Fidesz–KDNP 263, a szocialista párt 59, a Jobbik valóban 47, az LMP pedig 16 mandátumot gyűjtött, és a független Molnár Oszkár is bejutott a parlamentbe, a Republikon által megnevezett 386 politikus közül 372-en szereztek mandátumot, ez 96 százalékos találati arány.

    Az első forduló estéjén a Századvég Alapítvány jósolta meg a legpontosabban a leendő Országgyűlés összetételét. A 260 Fidesz–KDNP-képviselőt váró intézet volt az egyetlen, amely a végül 263 fős képviselőcsoport létszámát nem becsülte túl. A Századvég az MSZP-nek 66, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 13 fős frakciót tippelt, így – a Republikon Intézethez hasonlóan – mindössze 14 képviselői hely sorsát illetően tévedett.

     

  • cikkünk a témában:

    Miskolc befogadná a közbiztonsági konzultációt

    Káli Sándor Orbánnak írt levelében hangsúlyozta, hogy a cigányság sorsa évtizedek óta megoldatlan nemzeti sorskérdés. (MTI)

  • A miniszterelnök kabinetfőnöke kedd délelőtt tíz órára egyeztetést kezdeményezett a Fidesszel az átadás-átvételről. Szollár Domokos kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor Bajnai Gordonnak címzett levelére azt reagálta: nyitott kaput dönget a Fidesz frakcióvezetője, amikor teljes körű átadás-átvételről beszél. A kormány az átadás-átvételre való felkészülést már március 17-én megkezdte. Szavai szerint a kormányzati anyag tartalmazza mindazt, amit Navracsics Tibor kért, sőt még annál is tovább megy és annál is teljesebb. Az anyagban plusz információként szerepelnek majd a minisztériumok belső ellenőrzéseivel kapcsolatos aktuális feladatok, a vagyonkezelésbe tartozó intézmények, vállalkozások, közalapítványok költségvetési bevételei és kiadásai, üzleti tervei, illetve a folyamatban lévő tulajdonosi döntést igénylő ügyek listája. (MTI)