Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Mécs Imre elhagyna egy betűt az Alkotmányból

2010.04.27. 09:32
Elhagyna egy "a" betűt az alkotmányból Mécs Imre, az MSZP-frakció távozó tagja, aki módosító indítványát a választás másnapján, hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Egy, a "pártállami időket idéző" a betűt venne ki az alkotmányból Mécs Imre. Módosító indítványa egyetlen paragrafusból áll: "Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak."

A szocialista politikus a párt szó elől hagyná el az a betűt, azért, mert - mint indoklásában írja - a jelenlegi demokratikus államberendezkedés és alkotmányjogi szabályozás szempontjából nem értelmezhető a jelenlegi szövegben szereplő "a párt" megfogalmazás.

Az ügyben először 2004. január 23-án nyújtott be indítványt a parlamentnek. 2009-ben aztán a kormány ígéretet tett a hiba orvoslására, de ez nem történt meg - írja.

A szabályok szerint az új parlament alakuló ülésével a "függőben" lévő képviselői indítványok automatikusan megsemmisülnek. Mécs Imre - indoklása szerint - ennek ellenére azért adta be indítványát, mert a következő Országgyűlés figyelmét akarja felhívni erre a kérdésre.

Mécs Imre 1990 óta a parlament tagja, 2006-ig az SZDSZ, utána az MSZP képviselője volt, most nem került be az Országgyűlésbe.