Megint a választók adatainak védelmével próbálkoznak

2010.03.25. 15:18

Az Eötvös Károly Intézet szerint alkotmánysértő, hogy a választáson induló jelöltek megszerezhetik a választók adatait, ezért a civilszervezet az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Az Eötvös Károly Intézet azt kéri az Ab-tól: semmisítse meg a választási eljárásról szóló törvénynek azt a szabályát, amely lehetővé teszi, hogy a jelöltek és a jelölő szervezetek a választási kampány utolsó heteiben megszerezzék mind a nyolcmillió választópolgár nevét és lakcímét, akár nem, életkor vagy lakcím szerinti csoportosításban is, tartalmazza a csütörtöki közlemény.

A törvény még arra sem ad lehetőséget a választóknak, hogy megtiltsák adataik kiadását, így a polgárok semmilyen kontrollt nem gyakorolhatnak adataik felett. Az Eötvös Károly Intézet szerint ez a szabályozás megfelelő garanciák nélkül korlátozza a személyes adatok védelméhez való jogot, és kiüresíti a polgárok információs önrendelkezési jogát.

A szabályozás tarthatatlanságát jelzi: az is lehetővé válik, hogy a választópolgárok listáját bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő személyek szerezzék meg, tartalmazza a civil szervezet közleménye.