Mély letargiában a baloldali szavazók

2010.04.01. 17:07
Az egyéni képviselőjelöltek közül legfeljebb néhány mandátumot szerezhetnek nem fideszes politikusok, és azt is legfeljebb csak a második fordulóban, állapították meg egybehangzóan az Ybl Klub által szervezett választási konferencián részt vevő közvélemény-kutatók.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója fogalmazta meg elsőként azt a - később a kerekasztal-beszélgetés minden tagja által elfogadott - véleményt, amely szerint az MSZP-nek a főváros XIII. kerületében induló Tóth Józseffel és Szanyi Tiborral van esélye a második fordulós egyéni mandátum megszerzésére, míg a Jobbik egyéni jelöltjei talán Borsodban, azon belül is elsősorban Ózdon érhetnek el sikert.

Závecz Tibor, a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint a Fidesz az első fordulóban a 176 egyéni választókerületből akár 140-ben is mandátumot szerezhet, amivel csak "epizódszerepet" hagy a második fordulónak.

Kulcskérdés a kétharmad

Hozzátette: a Fidesz kétharmados többségét a Jobbik is csak "kevéssé tudja veszélyeztetni", mivel a legnagyobb ellenzéki párt - az egy kerületekben induló kevés jelölt miatt - akár 47-48 százalékos támogatottság mellett is megszerezheti az alkotmányozó hatalmat.

A Fidesz kétharmados többségét Bozsonyi Károly, a Forsense fejlesztési igazgatója látta a legkevésbé biztosítottnak, pedig szerinte az ország jelenlegi "súlyos állapotában" egyáltalán nem mellékes, hogy a következő kormány milyen legitimációt tud szerezni a népszerűtlen intézkedések meghozatalára.

A Szonda Ipsos becslése szerint a második helyért versenyző pártok közül a Jobbik 450-900 ezer szavazatra számíthat, míg az MSZP által megszerezhető voksok felső határa 1,2 millió, de a szocialisták legalább 750 ezer szavazót biztosan mozgósítani tudnak.

Bénító letargia

Závecz Tibor a közvélemény-kutatásoknál "rejtőzködő" baloldali szavazókra kitérve megjegyezte: ez a "mély letargiában" lévő réteg már az elmúlt évek népszavazásain és európai parlamenti, illetve időközi választásain sem vett részt, így őket a következő másfél hétben már nagy valószínűséggel nem lehet az urnákhoz csalogatni.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója egyebek mellett azt emelte ki, hogy az MSZP számára a belső konfliktusok elkerülése miatt sem érdektelen viszonylag jó szereplés a választásokon. A politológus szerint könnyen pártcsatához vezethet, ha a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget, illetve az MSZP a harmadik erővé süllyed, vagy ha csak egymilliónál kevesebb szavazatot szereznek a szocialisták.

A választási részvételi arányra vonatkozó kérdésre Hann Endre elmondta, könnyen előfordulhat, hogy az idén a korábbiaknál kevesebben mennek el szavazni, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy lesznek az országnak olyan területei, ahol érvénytelen lesz a választás első fordulója.