Mesterházy: Csak az MSZP törődik a panelben élőkkel

2010.02.05. 15:58 Módosítva: 2010.02.05. 16:38
A szocialista párt szeretné folytatni a sikeres panelprogramot, amelyben eddig közel háromszázezer lakás újult meg.

Mesterházy Attila szerint ma Magyarországon az MSZP az egyetlen párt, amely törődik a panelekben élők gondjaival. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető egy felújított IX. kerületi panelház előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: "a Fidesz panelprolikról beszél, az MDF le akar bontani panelházakat, a Magyar Szocialista Párt pedig panelprogramban gondolkodik".

Emlékeztetett arra, hogy két éve indították el a panelprogramot, amelynek keretében közel háromszázezer lakás újult meg. A hőszigetelés és az átalakítások miatt a lakások rezsiköltsége akár negyven, ötven százalékkal is csökkenhet tette hozzá. Kijelentette, hogy szeretnék folytatni ezt a programot.

Felelősen kezelik a válságot

A sajtótájékoztatón részt vevő Pál Tibor, IX. kerületi szocialista képviselőjelölt arról beszélt, hogy Budapesten 591 társasház pályázott a panelprogramra, ami 49 ezer 900 lakást jelent. Közölte, hogy a társasházak 8,3 milliárd forintnyi összeget pályáztak meg.

Burány Sándor, a szocialisták fővárosi elnöke azt mondta, hogy az MSZP kormánya nemcsak felelősen kezeli a válságot, hanem törődik is az emberekkel. Véleménye szerint ez utóbbinak egy fontos jele, hogy csökkentették a távhő áfáját.

Mesterházy Attila arra a kérdésre, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy tízmillió forintos támogatást kapott az a közalapítvány, amelynél a felesége is kurátor, azt mondta, hogy ez a közalapítvány húsz éve működik, és a Fidesz kormánytól is kapott támogatást. Hozzátette, véleménye szerint ez nem lehet kizáró ok.

Burány Sándor arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint vissza kellene léptetni a képviselőjelöltségtől Hatvani Csabát, Terézváros szocialista alpolgármesterét azt mondta, hogy erről a helyi szervezetet kellene kérdezni. Hozzátette, hogy a sajtóhírek alapján nem ítéli olyan súlyúnak az ügyet, hogy ezt a lépést meg kellene tenni.

Fidesz: Mesterházy átveri az embereket a távhő-áfa ügyében

A Fidesz szerint Mesterházy Attila átveri az embereket a távhő-áfa ügyében. Így reagált az MSZP kormányfő-jelöltjének pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra a fideszes László Tamás, aki közleményében arról ír: több mint egy év kellett ahhoz, hogy a "szocialisták végre felsorakozzanak a Fidesz kezdeményezése mögé", és így 5 százalékra csökkenhessen a távhő áfája.

Véleménye szerint több tízezer forint felesleges kiadástól kímélhették volna meg a magyar családokat, ha előbb lépnek. László Tamás felháborítónak nevezte, hogy "amit az MSZP az egyik kezével ad, azt a másikkal többszörösen visszaveszi". A képviselő úgy látja, hogy míg az áfa-csökkentés 17 milliárd forintot hagy az embereknél, a fűtéskompenzációra szánt pénzt 55 milliárddal csökkentik. "Ezt hívják átverésnek" - írta a politikus.