Mesterházy szerint a Fidesz máris megsértette legfőbb ígéretét

2010.04.21. 14:08
A Fidesz megszegett ígéreteiről és vélt terveiről tartotta sajtótájékoztató-sorozata negyedik részét Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila. Az adócsökkentési tervek visszavonását és az ügyészség kormány alá rendelésének tervét kérték számon a választások nyertesén.

Negyedik napjához ért a szocialisták "Hét nap a demokráciáért, hét nap a teljhatalom ellen" című sajtótájékoztató-sorozata. Szerdán két témával, a Fidesz be nem tartott ígéreteivel, illetve az MSZP által elképzelt jövőbeni cselekedeteivel foglalkozott Lendvai Ildikó pártelnök és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt.

A Fidesznek "szinte egyetlen konkrét ígérete volt", azt is megszegte, jelentette ki Mesterházy Attila. Orbán Viktor 2009. 10. 10-i, az ATV-ben elhangzott nyilatkozatát idézte, miszerint "lesz egyszeri, nagyarányú adócsökkentés 2010-ben". Hasonló szellemben nyilatkozott Matolcsy György, a Fidesz egyik fő gazdaságpolitikusa is, aki a Fidesz honlapján 2009. 12. 10-én megjelentek szerint a három azonnali gazdasági lépés közé sorolta az adócsökkentést.

Velük szemben Kövér László 2010. 04. 20-án, komlói lakossági fórumán már arról beszélt, hogy idén biztosan nem lesz adócsökkentés, ezzel Mesterházy szerint "tíz nappal azután, hogy elnyerték a kormányzás lehetőségét", a Fidesz máris megszegte egyik kampányígéretét. "Arra kérem a választókat, gondolják meg, hogy ilyen politikai hitelességnek milyen támogatást akarnak adni" - mondta, elismerve, hogy a Fidesz már amúgy is "erős felhatalmazást kapott". Mesterházy Attilától egy megjelent újságíró sem kérdezett semmit.

Lendvai Ildikó pártelnök inkább a Fidesz jövőbeli, vélt cselekedeteiről beszélt. Szerinte a Fidesz, bár az elmúlt években nem beszélt róla, az ügyészség kormány alá rendelésén dolgozik. Ennek alátámasztására két, 1998-ban beterjesztett törvényjavaslatból - az 1998/CXXIII. és az 1998/CXXIV. törvényjavaslatokból - idézett. Ezek az ügyészség kormány alá rendeléséről szólnak. Lendvai szerint ez azért nagy veszély, mert így az ügyészség közvetlenül a kormány utasításainak kéne engedelmeskedjen, a parlament pedig nem kontrolálhatná. Többször is arra hivatkozott, hogy a Fidesz szerint idejét múlt álláspont, hogy az ügyészség az igazságszolgáltatás egyedüli letéteményese.

Az igazságszolgáltatás efüggetlenségének garanciája a bíróságok függetlensége, az ügyészség az európai országok többségében a kormány alá rendelve működik. A parlament alá rendelt ügyészség a volt szocialista országok a szovjet model átvételéből eredő gyakorlata. Lendvai kérdésünkre, hogy soroljon fel három országot, ahol az ügyészség a parlament alá van rendelve, kirétő választ adott. "Sok ilyen ország van, de a lényeg, hogy sehol sem akarják a kormány alá rendelni az ügyészséget".