Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mesterházy Tobin-adót, ingyen tankönyvet és több rendőrt ígér

2010.02.16. 18:58

Mesterházy Attila az MSZP szombati országos kampánynyitóján a SYMA rendezvénycsarnokban ismerteti kormányfőjelölti programját.

A kampányrendezvény főszereplője Mesterházy Attila lesz: a szocialisták arra készülnek, hogy demonstrálják, az MSZP az egyetlen politikai erő, amely meg tudja akadályozni Orbán Viktor és a Fidesz "túlhatalmát".

A program jelentős része már nyilvánosságra került, az MSZP szakpolitikusai és Mesterházy Attila is ismertette egy-egy elemét.

Megfizethető internet

Ezek közé tartozik például a 2011-ben lejáró földvásárlási moratórium további három évvel történő meghosszabbítása, a szakiskolai ösztöndíj bevezetése, a nyugdíjasokat érintő intézkedések, vagy az, hogy 2014-re minden magyar állampolgárnak lakhelytől függetlenül, állampolgári jogon, megfizethető áron elérhetővé kell tenni a gyors internetelérést.

Szerepel a programban egy ötven százalékos szja-kulcs bevezetése a havi másfél millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők esetében és a deviza-átváltásokra kivetett, úgynevezett Tobin-adó bevezetése.

Több oktatási javaslat is van a programban: a szocialisták ingyenessé tennék - interneten keresztül - a tankönyveket a közoktatás mind a 12 évfolyamán, bevezetnék a nemzeti nyelvtanulási programot, amelynek keretében ingyenesen biztosítanák a 35 év felettieknek egy idegen nyelv megtanulását.

Megkönnyítené a munkába járást

A szocialista miniszterelnök-jelölt választási ígéretei között lesz várhatóan, hogy 2011-től ingyenes étkezést vezetnének be a 8. osztályos rászoruló gyerekeknek is, utána pedig folyamatosan kiterjesztenék ezt a felsőbb osztályokra.

Új, eddig nem ismert elem az elzárt kistelepüléseken élők munkába járásnak könnyítése, amely szerint az 1200 fősnél kisebb településeknek forrás biztosítanának ahhoz, hogy e célra járművet vegyenek.

A Rend és biztonság program folytatásaként a korábban nyugdíjba vonult rendőrök egy részét visszahívnák, amelynek eredményeként háromszáz fővel bővülhetne az állomány.