Jobbikos Miklós meglepődött az LMP-n

2010.04.13. 09:01 Módosítva: 2010.04.14. 09:02

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A jelölt emberei sorozatunkban óbudai pártaktivisták munkáját követjük. A választások első fordulójában mindkét óbudai választókerületben a Fidesz, MSZP, LMP, Jobbik, MDF-SZDSZ sorrend alakult ki. A második fordulóban a Fidesz, az MSZP és az LMP jelöltje vesz részt, a jobbikos már nem. Jobbikos Miklós nem örül, de elfogadja.

„Meglepődéssel láttuk, hogy az LMP megelőzött minket, ráadásul olyan részeken is, ahol tapasztalataink szerint nem is hallottak még róla. Korábbi választásokból kiindulva az ilyesmi akkor történik, mikor egy nagyobb párt szavazótáborának egy szervezett és e célra mozgósított része átszavaz a leendő koalíciós partnerre, például 2002-ben az MSZP az SZDSZ-re. Most is van olyan párt, mely megengedhette magának, hogy pár százalékot veszítve még mindig nyerjen. Persze ez a Jobbikot kevésbé érinti, mert nem tartom elképzelhetőnek, hogy a mi potenciális szavazóink épp a neoliberális LMP-hez csapódjanak. Ha történt átszavazás, az a szavazatszámunkat nem, csupán a helyezésünket érinthette” – mondta Jobbikos Miklós, amikor arról kérdeztük, mit szól, hogy az LMP megelőzte a Jobbikot a kerületben.

LMP-s Eszter visszautasítja, hogy bármilyen átszavazás történt volna, és nagyon boldog, hogy Budapesten sok helyen sikerült megelőzniük a Jobbikot. „Természetesen nagyon örülök. Budapest több egyéni választókerületében is a Jobbik előtt végeztünk. Olyan helyeken is, ahol ismertebb arcok indultak, mint pl. Pörzse, Balczó vagy Novák Előd” - mondta.

 

Szerinte történelmi tett, hogy az egy éve alakult, alulról szerveződő párt bejutott a Parlamentbe. „Szerintem ez szinte lehetetlen. Több ezer aktivista és szimpatizáns több hónapig tartó megfeszített munkája fekszik ebben” – fogalmazott.

MSZP-s Ádám szerint várható eredmény született, és annak külön örül, hogy a Jobbik csak negyedik helyen végzett. „Az előzetes közvéleménykutatások alapján, hasonló eredményt vártunk: az országos átlag feletti eredményt értek el a jelöltjeink. A tavalyi EP választáshoz képest javult az elért eredményünk. Amit kiemelnék, az az hogy Óbuda nemet mondott a szélsőjobbra, nem kér a kirekesztésből, agresszióból és a masírozó Magyar Gárdából, ezt mutatja az országos átlag alatt maradó eredményük.”

 

Miután az MSZP több választókörben visszalépett az LMP javára, megkérdeztük MSZP-s Ádámot, hogy Óbudán várható-e ilyesmi. „Mind Orosz Sándor, mind Kiss László biztosan részt fog venni a második fordulóban. A visszalépés fel sem merült bennünk, hisz mindkét körzetben a második legtöbb szavazatot kapták az MSZP jelöltjei” – fogalmazott.