Nagyon aranyosak, de próbálkozzanak máshol!

2010.02.18. 19:03

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A jelölt emberei sorozatban az óbudai pártok aktivistáinak tevékenységét követjük. Miután megismerkedtünk a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF és az LMP emberével, kopogtattunk a két legnagyobb párttal, fideszes Ákostól rögtön búcsút is kellett vennünk, mert pártja központi irodája megtiltotta neki a médiaszereplést, mondván, nem szívesen engedik a sajtót a kampány alatt a párt közelébe. MDF-es szereplőnket pártja vezetője függesztette fel, miután fellázadt az SZDSZ-es paktum ellen, de LMP-s Eszter még megmaradt nekünk, úgyhogy vele is elmentünk kopogtatni.

"Hatvanezerrel több ajánlószelvényt kell összegyűjtenünk, mint ahányan szavaztak ránk az EP-választáson” – mondja bizakodó tekintettel LMP-s Eszter, miközben egy kellemes februári délutánon az óbudai Zápor utcában helyet keres a bringájának.

A kopogtatásra állandó aktivistatársa, LMP-s Márton is elkísérte, aki olyannyira LMP-s, hogy jelöltként is indul valamelyik külső pesti kerületben. Ebben a pártban minden aktív ember számít, ezért még jelöltek, sőt, a pártot vezető Schiffer András is kopogtat. Sok szelvény kell, és bár a szimpatizánsok bizakodóak, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a terveknek megfelelően mind a 176 körzetben 750 cédulát összeszedni.

LMP-s Eszter szerint az ajánlószelvény-gyűjtő rendszer elavult, és éppen a szelvényekre leginkább ácsingozó kis pártoknak nehezíti a helyzetét. Neki szimpatikusabb az a nemzetközi gyakorlat, ahol kauciót fizet a párt, amiért elindulhat a megmérettetésen, és amit rossz szereplés esetén elbukik, jó szereplés esetén visszakap.

Az összes párt közül az LMP az egyetlen, amelynek aktivistái beismerik, hogy gyakran címekre mennek: a honlapjukon előre regisztrált választókat keresik fel, és elsősorban így gyűjtik a cédulákat. Úgy gondolják, ez a fajta kopogtatás náluk, az egyelőre nem mindenki által ismert pártnál hatékonyabb, mint a minden ajtót kipróbáló módszer.

„Eltölthetünk hosszú órákat a házakban, de ha nyolc óra alatt kapunk két cédulát, akkor az elvesztegetett idő. Ennél hatékonyabb az elsősorban regisztráción alapuló módszer” – mondja Eszter. Ez nem azt jelenti, hogy máshol nem is próbálkoznak, ezúttal is címekre megyünk, de ha már ott vagyunk, a ház többi lakójánál is próbálkozunk. Hiába.

„Itt ne gyűjtsön!”

„Maguk nagyon helyesek, nagyon aranyosak, de próbálkozzanak inkább másnál!” - hajtanak el a legkülönfélébb indokkal, van, aki nem is hallott a Lehet más a politikáról. Eszter mindenkinek a kezébe nyom egy szórólapot, amin szerepel a párt legfontosabb mondanivalója.

Másfél óra kopogtatás alatt végül csak az előre regisztrált választópolgároktól kapunk cédulát, de Eszter nem csügged. Úgy véli, minél több időt tölt a párttal, annál könnyebben lesz másmilyen a politika.