Mindent vihet a Fidesz-KDNP koalíció

2010.01.27. 15:54 Módosítva: 2010.01.27. 15:54
A Nézőpont Intézet felmérése szerint ha most vasárnap lennének a szavazások, a potenciális szavazók megnyerésével a Fidesz-KDNP szövetség kilenc fős többséggel megszerezhetné a kétharmados többséget az Országgyűlésben.

A potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesz-KDNP szövetség kilenc fős többséggel megszerezhetné a kétharmados többséget az Országgyűlésben egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből. A Heti Válasz hetilap számára készült közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll. A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék.

A pártok támogatottsága és potenciális szavazóik (az aktív szavazók százalékában)
A pártok támogatottsága és potenciális szavazóik (az aktív szavazók százalékában)

A Nézőpont Intézet a potenciális szavazótáborok alapján modellezte a rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés összetételét. A számításhoz néhány módszertani egyszerűsítéssel kellett élniük: a választást minden választókerületben érvényesnek tekintették, a második fordulóban azzal számoltak, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje indul, végül az európai parlamenti választások helyi és országos eredményei közti arányt változatlannak tekintették 2010-ben is.

A potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesznek 267, az MSZP-nek 54, a Jobbiknak 46, az MDF-nek 19 képviselője lenne egy "most vasárnapi" választás esetén a parlamentben. Összességében tehát a Fidesz–KDNP szövetség megszerezhetné a kétharmados többséget - olvasható.

A rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés modellezett összetétele (a potenciális szavazótáborok nagysága alapján)
A rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés modellezett összetétele (a potenciális szavazótáborok nagysága alapján)

A felmérés szerint a magyar választók közül tízből négyen (41 százalék) Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek, így a Fidesz elnöke november óta őrzi utcahossznyi előnyét a többi jelölttel szemben. A második helyezett továbbra is Bokros Lajos (15 százalék). Mesterházy Attila (MSZP) kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén (7 százalék). A jobbikos Vona Gábort csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretné miniszterelnökké választani.

A felmérésben kitértek arra is, hogy a Fidesznek nem ártott a nyugdíjas-kampány, tavaly év végéhez hasonlóan kétszer annyi 60 év feletti szavazója van, mint az MSZP-nek.

A Nézőpont Intézet a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást január 18. és 21. között végezte, amelynek során 1000 felnőtt korú személyt kérdezett meg.