Jenő
-2 °C
6 °C

Ingyenkrumplizással indul a kampány

2010.01.08. 16:33 Módosítva: 2010-01-08 17:00:39
225 hozzászólás

Sólyom László szavaira, hogy mikor lesz a választás, most még korteskalácsra és kortespálinkára ittasan várunk, így jogi értelemben nem is kezdődött el a kampány. Ezért csak versenyen kívül indulhat Spaller Endrének, az angyalföldi fideszes önkormányzati frakció vezetőjének, várható képviselőjelöltjének akciója a legnagyobb kampánybénázás versenyében. Krumpliosztást ígért az önkormányzat nevében, magyarázkodás lett, krumpli nem.

"Felhívás! A XIII. kerületi önkormányzat 2010. január 10-től 15-ig ingyenes krumpli- és hagymaosztást tart" – jól hangzó ígérettel kezdődik az új év, legfeljebb azon csodálkozott a hét elején a postáját bontogató derék angyalföldi lakos, hogy az akciót nem a kerületi újságban, hanem szórólapon hirdették meg. Ráadásul a felhívás narancssárga-fekete színekkel nyomták, holott ebben a kerületben emberemlékezet óta a piros a domináns szín, némi kékkel tuningolva. "Váci út felel neki", az MSZP egyik legerősebb bástyáinak egyike Angyalföld a polgármesteri és parlamenti képviselői székből kirobbanthatatlannak tűnő Tóth Józseffel.

szken1

A felhívást viszont nem ő, hanem Spaller Endre írta alá az önkormányzatban ellenzékben lévő Fidesz XIII. kerületi szervezete nevében (Spaller a választási mintapolgár szűkebb pátriájának, a főváros XX. számú választókörzetének a parlamenti képviselőjelöltje lesz a dolgok jelenlegi állása szerint). Bár gyanús volt az ügy, az, hogy a szociális intézményekhez és nyugdíjas klubokba küldték a jelentkezőket, arra utalt, itt nem politikai, hanem kerületi akcióról van szó. De azért a figyelmes mintapolgár gyanakvó típus, mielőtt sziget és lakcímkártyát ragadva elindulna az alamizsnáért, nyomozni kezd.

"Nem az önkormányzat szervezi, ez finoman szólva is átverés, nem egy szép dolog" – kaptuk a választ a kerületi szociális intézménynél, amikor telefont ragadtunk a helyi közélet minden rezdülésére érzékeny mintapolgárként. Hamarosan megérkezett a postaládánkba Prehlik Lajos jegyző közleménye is, miszerint az önkormányzat nevében "jogosulatlanul, félrevezető tartalmú" felhívzást adott ki a Fidesz kerületi szervezete.

szken2

Erre aztán nyomban reagált is honlapján Spaller Endre, aki viszont a kerületet vádolja azzal, hogy "tudatosan káoszt kelt a krumpli és hagyma osztás körül", és a polgármester "már egy krumpli osztást sem tud megszerveztetni az általa vezetett hivatallal" (a helyesírási hibát, ahogy majd később is fogjuk, tudatosan hagytuk meg). Spaller szerint a "Tóth József vezette önkormányzat pont a legrászorultabbakkal packázik", éppen most, amikor a "decemberi költekezések, és a januári nyugdíjak közötti segítségnyújtás szükséges, hiszen ez a tél egyik leghidegebb része".

Szóval a kampány, hiába hallgat még Sólyom László, elindult, nem is akárhogyan krumplival és hagymával. Amit egyébként a rászorulók egyszer majd tényleg meg fognak kapni. Hogy mikor? Telefonon, ügyfélként azt a választ kaptuk, hogy hagyjuk meg elérhetőségünket, és majd jelentkeznek. A jegyzői válasz szerint az "akció valós időpontjáról és módjáról az érintett kedvezményezettek értesítést kapnak".

Abban azért biztosak vagyunk, hogy ez a valós időpont még a választások előtt lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?