Úristen, a Kubatov-gépezet elért minket

2010.04.20. 11:11 Módosítva: 2010.04.20. 12:57

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Felpörögtek a kampány utolsó napjai, mint Mészöly Kálmán, ha Tóth József nevét hallja egy Fidesz-nagygyűlésen. Reggel Spaller Endrével ébredtünk. Szerencsére nem az ágyunkba, csak az agyunkba költözött be: a köztévé reggeli műsorának volt a vendége. Update: az MTV honlapján itt tekinthető meg a videó. Sajnos mire a gondolataink eljutottak a reggeli fogmosás utáni állapotukba, véget is ért az interjú, aminek a lényege, ha jól emlékszünk, az volt: azért érdemesebb inkább Spallerre, mint Tóthra szavazni, mert jobb lesz a kerületnek egy 250 fős frakcióban ülő képviselő, mint egy 50 fős frakcióban ülő.

Önmagában ez még nem is nagyon hozott volna lázba minket, Spaller már a hétvégén is keményen, ám nem túl meggyőzően küzdött azért, hogy ne Angyalföld legyen az egyetlen kerület, ahol nem fideszes jelölt győz. Az előjelek azonban nem túl biztatóak számára. A valasztas.hu adatait számolgatva kiderült: Spaller 9742 szavazatot kapott (36,37 százalék), a Fidesz-listát 10 594-en választották (39,39 százalék), vagyis volt több mint nyolcszáz olyan szavazó, aki a Fideszt támogatta, őt nem. Ezzel szemben Tóth József 11 976 szavazata (44,71 százalék) úgy jött össze, hogy neki visszahúzónév volt a párt: az MSZP-lista csak 8599 szavazatot (31,97 százalék) kapott, vagyis csaknem 3400-an szavaztak rá úgy, hogy a pártjára nem.

Mindez a kis matekozás összességében azonban még nem is hozott volna túlságosan lázba. Azonban munkába menet kiderült, hogy a Mintapolgár házába újabb szórólapok érkeztek, ollé!

Nem véletlenül nem a postaláda szót használtam: a kettőből ugyanis csak az egyik volt ott. A másikat a postaládák alatt elhelyezett nagy papírdobozból vettem ki; a házmester (vagy gondnok vagy mi) ezt rendszeresítette arra, hogy beledobáljuk a postaládákban elhelyezett reklámújságokat és egy színes erdőpusztító haszontalanságokat, amikkel aztán két-háromnaponta kiballag a szelektív hulladékgyűjtőhöz. No, amikor a postaládámból kivettem az MSZP-s szórólapot, és beledobtam a papírdobozba a többi fecnit, láttam, hogy ott sárgállik benne egy fidesz röpcédula. Nézem az én postaládámat – hát abban nincs ilyen, nekem semmi névre szóló nem jött!

Kézbe veszem a szórólapot, majd megdöbbenek, mint Gréczy Zsolt a választás másnapján, és én is azt érzem a legfontosabbnak, hogy most akkor bizony "itt állunk tehát a Kubatov-botrány kellős közepén". Merthogy a kukába dobott fideszes szórólap egyik oldalán helyre kis matricára ragasztva név és cím és egy rejtélyes kód szerepel: XYXY család, Budapest, utca, házszám, emelet, irányítószám, aztán számsor perjelekkel. Hát tessék, a kezemben a bizonyíték, hogy a Fidesz titkos adatbázist üzemeltet, hogy tudja, kiknek kellett levelet írnia, döbbenet, rettenet, nagytestvér, ombudsman!

Addig azonban, míg eldöntöm, hogy milyen Magasabb Fórumhoz fordulok ebben a maga nemében példátlan ügyben – eddig még sosem volt a kezemben Bizonyíték, így nagy betűvel, most már vannak dolgok, amikről tudok dolgokat –, átnéztem mindkét szórólapot. Ez kábé tíz percig tartott, és nem volt jó semmire – egyikben sem találtam egy új gondolatot sem. Tóth Jóska nem molnárgyulázta ki magának a lehet, a más és a politika szavakat – sőt, bátran bevállalt egy MSZP-logót –, egyetlen mondat utalt arra, hogy butaság lenne a második körben az LMP-jelöltre szavazni: "válasszanak úgy, hogy a demokratikus oldal jelöltjei között a szavazataik ne vesszenek el". Ezenkívül elsősorban a személyi alkalmasságról beszélt, és arról, hogy hatszor kötött eddig szövetséget a választókkal, és sosem hagyta őket cserben.

Spaller Endrétől ezzel szemben azt tudtuk meg, hogy az országnak most egy erős Fidesz-kormányra van szüksége, mert csak az tudja talpra állítani a gazdaságot, megvédeni a munkahelyeket, lehetőséget nyújtani, rendet tenni, biztonságot megóvni. Itt, a korábban felsorolt számok fényében nem meglepő módon, a Fidesz, konkrétan az Újra Fidesz a fő üzenet, és ha csak fotón is, de feltűnik Spaller mellett Orbán Viktor is.