Miskolc befogadná a közbiztonsági konzultációt

2010.04.26. 15:59

Káli Sándor, Miskolc polgármestere otthont adna a közbiztonságról szóló nemzeti konzultációnak. A szocialista politikus közleményében hétfőn azt írta: a rend, a közrend és közbiztonság kérdése, valamint a cigányság sorsa évtizedek óta megoldatlan ügye a nemzet sorskérdéseinek. Ebből fakadnak a jogi eszközökkel már régóta nem orvosolható társadalmi feszültségek. A kérdés megoldatlansága az akadálya az átlagember hétköznapi nyugalmának és számtalan településfejlesztési kérdésnek is.

Káli Sándor szerint Orbán Viktor hétfői nyilatkozataiból kiderült: érti Északkelet-Magyarország problémáját és vélhetően odafigyel a miskolci partnerség ajánlatára. A leendő kormányfő nyilatkozatában hangsúlyozta: "a közrend és a közbiztonság kérdése most fontosabb, a nemzeti konzultáció első témája is ez lesz, valószínűleg egy észak-magyarországi fórum keretében" - idézte Orbán Viktort Káli Sándor, aki emlékeztetett arra, hogy a múlt héten nyílt levelében tisztességet és partnerséget kínált az új kormánynak. Tíz pontban összegezte azokat az elvárásokat, amelyek a kormány és a több szempontból sajátos helyzetben lévő Miskolc együttműködésének az alapjai lehetnek.

Káli Sándor levelében azt kérte az új kormánytól, hogy a helyi bűnmegelőzési programok és rendszerek szakmai elismerését és anyagi támogatását kezelje a bűnüldözéssel párhuzamosan. Támogassa azokat az önkormányzati bűnmegelőzési programokat, amelyek a lakosság védelmét és biztonságérzetét a legjobban szolgálják.

Ugyanakkor készítsék elő és gyorsítsák fel azokat a törvénymódosításokat, amelyek az önkényes lakásfoglalók és a "Fészekrakó program" csalóinak egyszerű és azonnali önkormányzati kilakoltatását lehetővé teszik. Támogassák a miskolci városvezetést egy Nemzeti Kerekasztal összehívásában, amelyet a magyarság sorskérdését befolyásoló romaügy problémáinak megoldására hoznak létre és amely Északkelet-Magyarország jövőjének meghatározó eszköze lehet - tette hozzá a miskolci polgármester.