Morvai kerékbilincses emlékeit cáfolja a jegyzőkönyv

2010.03.26. 16:05 Módosítva: 2010.03.26. 16:23
A EP-képviselőket megillető mentelmi jogára hivatkozva akarta ingyen eltávolíttatni autójáról a kerékbilincset Morvai Krisztina, ez áll a Belváros-Lipótvárosi Közterület Felügyelet az esetről készült jegyzőkönyvében is. Morvai a történet közlése miatt hazugsággal vádolta az Indexet, később pedig a közteresekről is provokátorokként beszélt.

A jobbikos államfő-jelölt parkolási ügyéről készült hivatalos jegyzőkönyv szerint Morvai Krisztina az európai parlamenti képviselői igazolványát felmutatva próbálta elkerülni a büntetés megfizetését, miután szerdán a József nádor tér behajtási engedélyköteles részén hagyta Peugeot-ját.

Az V. kerületi polgármesteri hivatal az Index kérésére adta ki a dokumentumot.

Klikk a képre a jelentéshez!
Klikk a képre a jelentéshez!

Morvai csütörtöki közleményében hazugnak nevezte az Indexet, amiért az esetről beszámolva azt írtuk, a politikus mentelmi jogára hivatkozva szólította fel őket a kocsijára helyezett kerékbilincs eltávolítására, és a parkolóőrökkel folytatott vitája kisebb csődületet okozott a környéken.

A jobbikos az MTV reggeli műsorában elismerte, hogy tilosban parkolt, és mint mondta szégyelli is magát ezért, de szerinte a közterület-felügyelet főnöke provokálta, és ő akarta rábeszélni arra, hogy képviselői jogát kihasználva próbálja megúszni a büntetést. Morvai azt állítja, ő ekkor kezdett felháborodottan kiabálni, mert gyalázatos intézménynek tartja a mentelmi jogot a mostani formájában.

Morvai Krisztina megbilincselt autója a közterület-felügyelet felvételén
Morvai Krisztina megbilincselt autója a közterület-felügyelet felvételén

Morvai ugyanakkor azt is elismerte, hogy az EP-s igazolványával igazolta magát, de mint mondta azért, mert Brüsszelben a múlt héten minden igazolványával együtt ellopták a táskáját. A tévés interjúban később kiderült, hogy a jogosítványát mégsem lopták el.

A Belváros-Lipótvárosi Közterület Felügyelet dolgozói által készített jelentés viszont más verzióban mutatja be a történeket. A jegyzőkönyv szerint „a kerékbilincs felszerelése közben megérkezett a gépjármű tulajdonosa, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő asszony, majd kijelentette, hogy nála nincs pénz, de képviselői mentelmi jogára hivatkozva kérte a kerékbilincs eltávolítását”. Az közteresek szerint Morvai kérése miatt telefonon értesítették a cégvezetést, de a politikus ezt követően „azonnal távozni szeretett volna”. A közteresek ekkor tájékoztatták, hogy amennyiben mentelmi jogával él, hivatalból szabálysértési eljárást kell kezdeményezni ellene az illetékes szabálysértési hatóságon”. A jegyzőkönyv szerint Morvai ekkor döntött úgy, hogy mégis fizet.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a politikus a József nádor téri közjáték végén nem volt hajlandó aláírni a helyszíni jegyzőkönyvet sem, de azon a dokumentumon is Morvai EP-s igazolványszáma száma szerepel a személyi igazolvány rubrikában.