Negyed kettőig állt sorba az utolsó szavazó

2010.04.12. 06:10
Hétfő hajnali negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát az a választópolgár, aki hét órát várt arra, hogy igazolással a lakóhelyétől távol élhessen választójogával a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében; az országban utolsóként szavazó fiatalembert a választókerület egyéni képviselői mandátumát az első fordulóban elnyerő Fidesz-KDNP közös jelöltje, Rétvári Bence egy üveg pezsgővel személyesen köszöntötte.

Ostoróczki Szabolcs, a budapesti Műegyetemen tanuló egri fiatal 719-es sorszámmal utolsóként várakozott arra, hogy leadhassa voksát a budai szavazókörben. Azt mondta, bár ismerte a választási eredményeket, úgy döntött, kivárja sorát, és él választói jogával.

A fiatalembert pezsgővel köszöntő Rétvári Bence köszönetet mondott mindazoknak, akik hosszú órákon keresztül sorban álltak a voksolásra várva. Mint a képviselő hangsúlyozta, a köszönet minden várakozót megillet, függetlenül attól, kire adta szavazatát.

Főként egyetemista fiatalok várakoztak hosszú órákon át a szavazókörnek kialakított általános iskola épületében, akik miután szavaztak, távozóban az MTI tudósítójának azt mondták: azért várták ki a sorukat, hogy megfricskázzák a törvényhozókat, és megmutassák Európának, „okoskodással hogy lehet elbarmolni egy választást, és megkeseríteni egy választópolgár életét”.

Egy Szabolcs megyei lány, aki a budapesti Corvinus Egyetemen tanul, azt mondta, azért állt a hat órán át sorba, mert úgy érzi, minden szavazat fontos, és amikor megtudták a választási eredményeket, "már dacból is maradt". A fővárosban a legtöbben, 2.823-an, a XI. kerületben kívántak igazolással szavazni a 15. választókerület 19-es szavazókörébe tartozó alig ezer választópolgár mellett.