Nehezen állnak össze a Fidesz listái

2010.02.14. 11:42 Módosítva: 2010.02.14. 11:47
A párt hivatalos kampánynyitója, március 15. előtti napokban dönt a Fidesz országos választmánya arról, kiket indít a választási listáin; az ellenzéki pártnak nehéz dolga lesz a névsorok összeállításakor, mondták el vezető fideszes politikusok.

A jelenlegi, 162 fős Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai közül 71-en nem indulnak egyéniben az áprilisi országgyűlési választáson. Köztük Orbán Viktor Fidesz-elnök és számos más ismert politikus, így például Kövér László választmányi elnök, Pelczné Gáll Ildikó alelnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Mikola István volt egészségügyi tárcavezető, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke és Szijjártó Péter stábfőnök.

Az MTI által megkeresett vezető fideszesek úgy fogalmaztak: nehéz dolga lesz a pártnak a listák összeállításával. Mivel jelenleg nagy esély van a 176 egyéni választókerület megnyerésére, a parlamenti küszöböt átlépő pártok között kiosztandó 58 mandátumos országos kompenzációs listáról minimális számú, 3-8 befutóval lehet számolni. Így azokat a politikusokat, akikre az új frakciókban számítanak, a megyei listák elején kell szerepeltetni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a megyei listák - amelyeken összesen 152 hely van - más-más méretűek, így kevesebb hely osztható ki például Nógrádban és Vasban, mint például Pest megyében.

Meglepő nevekre nem kell számítani

Olyan meglepő nevekre, mint például Wittner Mária volt 2006-ban, nem lehet számítani.

A listás befutó helyeket idén technikai, nem pedig elvi, szimbolikus alapon osztják ki; az egyik igazodási pont a Fidesz szövetségeseinek képviselete az új Országgyűlésben is.

Az egyéniben nem indított mostani frakciótagok közül vannak, akik biztosan nem lesznek rajta a listákon sem: lesznek, akik kormányzati szerepet kapnak, lesznek, akik önként vonulnak vissza, és már vannak olyanok is, akik a párt döntése értelmében nem kapnak helyet a névsorban.