Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nem hatja meg az embereket a kampány

2010.02.18. 18:17
A választási kampány nem befolyásolta az emberek pártpreferenciáit, a Századvég felmérése szerint az utóbbi hónapban nem változtak az erőviszonyok. Az egyetlen változás, hogy az MDF elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Nem változtak érdemben a politikai erőviszonyok a választási kampány első hónapjában, a Fidesz stabilan vezet riválisaival szemben a Századvég Alapítvány februári közvélemény-kutatása szerint.

A felmérést a Századvég a Kód intézettel közösen végezte február 1. és 6. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. A közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna, írták.

A felmérés szerint a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében a Fidesz 58 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a szocialistákat 23 százalék választaná. A harmadik legerősebb politikai erő a Jobbik, amelynek támogatottsága továbbra is 10 százalékos.

Változás az előző hónaphoz képest, hogy az MDF a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében februárban elérte a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét. Az LMP három százalékon áll, míg az SZDSZ helyzete reménytelennek tűnik, mivel a pártra továbbra is csak a megkérdezettek egy százaléka szavazna.

A teljes népességen belül mért adatok szerint a Fidesz 33, az MSZP 15, a Jobbik 5, míg az MDF és az LMP 3-3 százalékon áll.

A megkérdezettek 37 százaléka Orbán Viktor miniszterelnökségét preferálja. A szocialisták jelöltjét, Mesterházy Attilát 13 százalék, az MDF jelöltjét, Bokros Lajost 12 százalék, Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét pedig 3 százaléka választaná kormányfőnek.

A magukat jobboldalinak valló válaszadók 79 százaléka preferálja Orbán miniszterelnökségét; Vona öt százalékot, Mesterházy és Bokros egy-egy százalékot kapott.

A centrumban állók 28 százaléka is Orbán miniszterelnökségével szimpatizál, míg 19 százalékuk Bokros Lajost látná szívesen miniszterelnökként. A középen állók alig hét százaléka szimpatizál a baloldali jelölt, Mesterházy Attila miniszterelnökségével, míg Vona Gábort, az önmagukat a centrumhoz sorolók 4 százaléka támogatná.

A baloldali elkötelezettségű szavazók körében a legnagyobb támogatottsággal (50 százalék) Mesterházy Attila bír. Ugyanakkor továbbra is jelentős (20 százalékos) azon baloldali szavazók aránya, akik Bokros Lajos miniszterelnökségével szimpatizálnak. Orbán Viktorra ezen a választói csoporton belül 6 százalék szavazna, míg Vona Gábort 1 százalék támogatná.

Az elemzés szerint összességében elmondható, hogy Orbán Viktor támogatottsága a centrumban és a jobboldalon továbbra is tekintélyes, míg Mesterházy Attila baloldali térnyerése együtt jár a centrumban történő támogatáscsökkenéssel. Bokros támogatottsága a centrumszavazók és a baloldali elkötelezettségűek körében továbbra sem elhanyagolható.

Legutóbb, szerdán a Nézőpont Intézet közölt politikai közvélemény-kutatási eredményeket. Az intézet február második hetében végzett felmérése szerint csökkent a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki pártra most vasárnap az aktív szavazók 43 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9. Az intézet megállapítása szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, nem pártoltak át más párthoz.