Nem kampányolhat a Jobbik az esztergomi zsinagógában

2010.01.22. 15:17
A Várszínház Kft. az esztergomi zsinagóga nagytermét egy idős hölgynek adta bérbe bemutató előadásra, majd Vona Gábor és a Jobbik kampányrendezvényeként plakátolták ki az eseményt.

Az esztergomi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán nem engedi a Jobbiknak, hogy az egykori zsinagógában kampányrendezvényt tartson. Az ügyre zsidó szervezetek hívták fel a városháza figyelmét. Az önkormányzat kérte, hogy ne itt tartsák meg a fórumot, és másik termet kínált a rendezvényre, illetve felajánlotta, hogy visszaadja a bérbevevőnek a pénzét.

A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt elmondta: el kellene vonatkoztatni a zsinagóga eredeti funkciójától, mert az épületet évek óta művelődési háznak használják. Úgy vélte, az új helyszínként felajánlott "Zöld-ház", a város központjában lévő, bontás alatt álló művelődési ház egyébként előnyösebb számukra, mert többen eljöhetnek a rendezvényre.

A szervezet elnöke az általa elmondottakat később azzal egészítette ki, hogy nem volt szándékukban inkognitóban fórumot tartani, ugyanis a vitatott helyszínen a nagytermet egyik vezetőségi tagjuk vette bérbe, másnap pedig a Jobbik esztergomi szervezete nevében állapodtak meg a kisterem lefoglalásáról, ugyanarra az időpontra. A bérbeadó később kérte, hogy egyik helyszínen se jelenjenek meg.