Edina
2 °C
15 °C

Nem szóltak a titkosszolgálatoknak az izraeli kémrepülőkről

2010.03.23. 17:17 Módosítva: 2010.03.23. 17:17
A honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén kiderült, hogy bár a törvény előírja, a légügyi hatóság mégsem konzultált egy titkosszolgálattal sem a potenciális nemzetbiztonsági kockázatokról, mikor engedélykérelem érkezett hozzájuk az izraeli kémrepülők magyar légtérhasználatához. Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint Magyarország biztonságát nem kockáztatta semmi.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nem tartotta be az érvényes jogszabályokat, mikor úgy folytatta le az izraeli kémrepülők berepülésének engedélyezési eljárását, hogy arról nem egyeztetett egyik titkosszolgálattal sem a négy közül, hangzott el a honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén. A testületet a Fidesz kezdeményezésére hívták össze, miután múlt hét szerdán két Gulfstream V típusú izraeli kémrepülőgép közelítette meg a Ferihegyi repülőteret, majd távoztak.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Vágó József, az NKH Légiközlekedési Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy március 1-én érkezett kérelem Izrael budapesti nagykövetségéről a külügyminisztériumba, hogy két izraeli repülő berepülhessen és touch-and-go gyakorlatot hajthasson végre Magyarország légterében. A kérelmet továbbították a légügyi hatóságnak, itt beszerezték a szükséges jogosítványokat, majd a diplomáciai engedélyt visszaküldték a külügynek, hogy ez eljuthasson az izraeli követségre – mindez egy munkanap alatt megtörtént. Szóltak továbbá a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak, azt azonban jogszabály nem írja elő, hogy tájékoztassák a honvédelmi minisztériumot, a titkosszolgálatokkal pedig a kialakult együttműködési gyakorlat alapján jártak el.

Később ezt az információt úgy pontosították, hogy ugyan egy 2004-es kormányrendelet előírja, hogy az illetékes titkosszolgálat mérlegelje külföldiek nem légi közlekedési célú magyarországi légtérhasználatát, ez a gyakorlatban nem így történik. Csak akkor fordulnak a titkosszolgálatokhoz, ha úgy ítélik meg, hogy a berepülés kockázattal jár. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ettől elhatárolódott, azt mondta, nem tudja, hogy az NKH és a titkosszolgálatok miben állapodtak meg.

Hónig Péter közlekedési miniszter a jogszabály hiányosságaira utalva azt mondta, ha a parkban nincs út, az emberek kitaposnak maguknak ösvényt, vagyis a jogszabályokat a mindennapi élethelyzethez kell igazítani.

04

Lázár János, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke Hónig lemondására szólított fel, illetve követelte az NKH vezetőinek leváltását, valamint a honvédelmi miniszter felelősségre vonását. Hónig úgy válaszolt, hogy vizsgálat indult a történtek kiderítésére, a további lépéseket ennek lezárulása után mérlegelik.

Lázár János emellett arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy hívja össze a nemzetbiztonsági kabinetet, és szabályozzák újra a légtérhasználatról szóló szabályozást. Szerinte a kormány nem képes az ország biztonságát garantálni.

Vágó József közölte, azért értékelték saját hatáskörben a lehetséges kockázatokat, mert el akarták kerülni a kérelem megtagadását – korábban ugyanis előfordult, hogy ugyan megkeresték valamelyik titkosszolgálatot, de nem kaptak választ. Hozzátette, hogy hétfőn átiratban értesítette a négy titkosszolgálatot konzultációs kötelezettségükről.

02

Szekeres Imre arról beszélt, hogy a honvédséget tájékoztatták az izraeli repülőknek szóló engedély kiadásáról, így észlelték és ellenőrizték a gépeket, illetve kapcsolatban álltak a civil irányítással. Közölte, hogy minden az előre egyeztetett terv szerint haladt, beavatkozásra nem volt szükség, az eseményeket a NATO és az Eurocontrol is nyomon követte. Szerinte Magyarország biztonságát nem kockáztatta semmi, ez egy megszokott szárazföldi útvonalrepülési gyakorlat volt, amit a légierők rendszeresen végeznek.

Tömböl László vezérkari főnök annyit tett hozzá, hogy hasonló, átfordulási gyakorlatot a két repülő Budapest mellett még Várnában hajtott végre. Szerinte a katonai biztonsági hivatalnak ezzel az üggyel nincs dolga, hiszen ezzel a manőverrel nem lehet többletinformációhoz jutni ahhoz képest, mintha simán átrepülnének Budapest fölött.

Szabó Vilmos, a külügyminisztérium államtitkára közölte, hogy ellenőrizték azt is, az izraeli repülők nem szállítanak-e veszélyes anyagot, így például robbanószert vagy nukleáris anyagot.

08

A bizottsági ülésen felszólalt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője is, ő azt firtatta, hogy Izrael a Magyarország elleni informatikai hadviselés részeként belezavarhatott elektromos rendszerekbe, így például a választási informatikai rendszerbe. Szerinte a történtek kimerítik a Btk. szerinti hazaárulás és hűtlenség tényállását. Azt kérte, hogy Magyarország szintén hajtson végre berepülést az izraeli légtérbe. A vezérkari főnök erre úgy reagált, hogy Magyarországnak nem áll rendelkezésére erre alkalmas eszköz.